Annons

1 000 skäl att hylla Magnus Wislander

HANDBOLL Sverige vann VM-premiären mot Island med 24–21 och Magnus Wislander gjorde en klassiker: sitt tusende mål i landslaget. Men det var inget klassiskt ”Slangen”-mål. Han brukar inte kontra tjugo meter innan han sätter bollen i nätet.
Sport • Publicerad 24 januari 2001
Magnus Wislander skrev in sig i historieböckerna när han gjorde sitt 1 000-mål i landslaget. Hans femte mål i VM-premiären mot Island som betydde svensk ledning med 24–15.
Magnus Wislander skrev in sig i historieböckerna när han gjorde sitt 1 000-mål i landslaget. Hans femte mål i VM-premiären mot Island som betydde svensk ledning med 24–15.Foto: En klassiker.

Wislander håller till på linjen där han ur alla möjliga och omöjliga lägen, slingrar sig i läge och får bollen förbi målvakten på något sätt.

Mål nummer 1000 tillverkades efter en rusch sedan Sveriges brutit ett isländskt anfall. Wislander brukar säga att han inte slitit ut så många skor under sin långa karriär med bland annat sju VM.

Annons

–Jag springer så lite som möjligt. Tusenträffen kom ju lägligt i en VM-premiär:

–Det var en fin känsla att göra målet, framför allt var det en kul känsla att springa 20 meter ensam och hinna tänka också. Jag är glad att jag inte missade, sade Magnus Wislander.

Han jubilerade efter 16,16 i den andra halvleken. Målet betydde att Sverige ledde med 24–15.

Någon frågade om det skulle firas under kvällen.

–För f-n, det är bara Marocko som vi möter i morgon (onsdagen), sade Wislander och njöt men ändrade sig snabbt:

–Nej, det blir matchvideo i kväll och tidigt i säng och somna. Bara nu inte Ljubomir snarkar.

Bara Per Carlén har gjort fler mål. Han kom upp i 1032 innan han slutade.

Sverige vann VM-premiären med 24–21 (13–9) efter en trög inledning med mycket hårt försvarsspel av islänningarna. På slutet knappade Island in på den komfortabla svenska ledningen beroende på att svenskarna slog av på takten. Samtidigt bytte Island målvakt och han tog nästan allt. Och Island, som inte besegrat Sverige sedan 1991, punktmarkerade Stefan Lövgren, som långa stunder tvingades stå långt från händelsernas centrum med en islänning på tårna.

–Det var en ganska behaglig uppgift att stå där och spara kraft, sade Lövgren ironiskt:

–Helst vill man spela riktig handboll men jag är glad att vi vann, tillade han.

Annons

Under Bengt Johanssons tolv år långa ledarskap har Sverige aldrig förlorat en VM-premiär.

–Det var lite nervöst i början då samspelet mellan försvar och målvakt inte fungerade. Det var viktigt att vi vann, sade förbundskaptenen.

Det svenska handbollslandslaget är nu igång i det tredje stora mästerskapet på tretton månader: EM-guld i januari i fjol och OS-silver på hösten i Sydney.

Vad kan det bli den här gången?

Medalj i Paris 4 februari kanske?

Av Bo Harmby, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons