Annons

Abdu klar för Kalmar FF

Mjällbys supertalang har varit het på spelarmarknaden.Lumala Abdu har spelat träningsmatch med MFF och Östersund la tidigt ett bud som fick nobben.Men under tisdagen lyckades sportchefen i Kalmar FF, Thomas Andersson Borstam, få sitt fyraårskontrakt påskrivet.
Kristianstad • Publicerad 9 december 2015
Lumala Abdu har skrivit ett fyraårskontrakt med Kalmar FF.
Lumala Abdu har skrivit ett fyraårskontrakt med Kalmar FF.

Mitt i Mjällbys tunga säsong tändes en stjärna. Lumala Abdu kom ensam till Sverige för två år sedan och har sedan dess imponerat stort på fotbollssverige, eller vad sägs om spel i division VII i Gualöv till allsvenskt kontrakt med Kalmar FF på 1,5 år. Abdu noterades för tre mål och spelade från start i 14 matcher för Maif under sin debutsäsong i superettan. Hans snabbhet och teknik fick beröm ute på Strandvallen, inte minst utav Kalmars sportchef Thomas Andersson Borstam.

– Jag försöker se så många matcher som möjligt på Strandvallen och jag fick upp ögonen snabbt för Abdu. Vi är väldigt glada över att kontraktet är påskrivet och alla parter är nöjda, säger Borstam.

Annons

Kalmar FF kommer genom gå ett mindre generationsskifte inför Allsvenskan 2016 och i det unga laget spås Abdu bli en viktig pusselbit under sitt fyraårskontrakt.

– Vi har ett ungt lag som Abdu kommer passa bra in i. Han har en stor utvecklingspotential och är träningsvillig. Vi kommer skynda långsamt därför känns det optimalt med ett kontrakt över fyra år, säger Borstam och fortsätter:

– Vi ser Abdu framför allt som en forward och yttermittfältare, han är väldigt snabb när han kommer rättvänd och har bra teknik. Men det krävs mycket jobb för att bli en bra allsvensk spelare, han har flera kliv kvar att ta, säger Borstam.

Enligt Mjällbys klubbchef Jörgen Martinsson har det varit många turer och hårda förhandlingar innan kontraktet kunde bli påskrivet under tisdagen. Blekingesport skriver att Kalmar FF ska ha fått betala runt 400 000 kronor för Lumala Abdu och vid en vidareförsäljning ska Mjällby har rätt till ungefär 20 procent av den nya övergångssumman. Något som Martinsson inte vill kommentera, men något kompispris var det inte tal om.

– Det har varit hårda förhandlingar, så är det alltid. Man ger och tar men det blir ingen överenskommelse om inte båda parterna är nöjda. Med tanke på alla omständigheter runt Abdu så tycker klubbledningen att Kalmar har den bästa helhets lösningen för Abdu, säger Jörgen Martinsson.

Hade ni förhoppningar om att få ha kvar Abdu i Mjällby?

– Man vet aldrig men det märktes tidigt att det fanns ett intresse för honom, vi har fått in många förfrågningar men Kalmar har varit hetast. Vi hoppas och tror att han har stora möjligheter att utvecklas i Kalmar, säger Martinsson, som är i full gång med att få ihop Mjällbys trupp inför säsongen i division I.

– Träningen drar igång på torsdag för spelare med kontrakt och de som är hemma och vill vara med. Officiellt drar vi igång i mitten på januari, då hoppas vi ha klart stora delar av laget, säger Jörgen Martinsson.

Linn Nordström

Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons