Annons

Chelsea-försäljning stoppas – tappar sponsor

Roman Abramovitj får sina tillgångar frysta i Storbritannien. Därmed stoppas den ryske oligarken från att sälja Chelsea i nuläget.
Klubben kan fortsätta spela matcher och betala ut löner, men får varken sälja biljetter eller köpa spelare, och måste dra ner på sina resekostnader.
Dessutom meddelar storsponsorn Three att man vill tas bort från Chelseas matchtröja.
Fotboll • Publicerad 10 mars 2022
Roman Abramovitj. Arkivbild.
Roman Abramovitj. Arkivbild.Foto: Matt Dunham/AP/TT
Chelseaspelarna med sponsorn Three på bröstet. Nu vill mobiloperatören tas bort från Chelseatröjorna. Arkivbild.
Chelseaspelarna med sponsorn Three på bröstet. Nu vill mobiloperatören tas bort från Chelseatröjorna. Arkivbild.Foto: Ian Walton/AP/TT

Försäljningen av Chelsea, som Roman Abramovitj ägt sedan 2003, sätts på paus.

Anledningen är att 55-åringen är en av sju personer som finns med på Storbritanniens senaste sanktionslista riktad mot ryska oligarker med koppling till Rysslands president Vladimir Putin, med anledning av den ryska invasionen av Ukraina.

Annons

"Abramovitj har kopplingar till en person som är, eller som har varit, involverad i att destabilisera Ukraina och att undergräva och hota Ukrainas territoriella integritet, suveränitet och självständighet, nämligen Vladimir Putin, som Abramovitj har haft en nära relation till i årtionden", skriver Storbritanniens regering i ett uttalande om sanktionerna.

Inreseförbud

Genom sin relation till Putin och den ryska regeringen har Abramovitj vunnit flera fördelar genom åren, skriver den brittiska regeringen. Företag kopplade till Abramovitj ska bland annat ha beviljats skattelättnader och även fått fördelar när kontrakt upphandlats i arbetet inför herrarnas fotbolls-VM i Ryssland 2018.

"På det här sättet har Abramovitj åtnjutit förmåner och eftergifter från Putin och Rysslands regering", står det i uttalandet.

Utöver det noterar Storbritannien Abramovitjs nära koppling till Rysslands tidigare vice premiärminister Igor Sjuvalov och affärsmannen Alisjer Usmanov, som båda fick sanktioner riktade mot sig redan förra veckan.

Torsdagens beslut innebär att Abramovitjs tillgångar fryses och han kan inte längre utföra några transaktioner som involverar personer och företag i Storbritannien. Han kan inte heller besöka landet.

"Det ska inte finnas några fristäder för dem som har stöttat Putins ondskefulla angrepp på Ukraina", säger Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i ett uttalande.

"Vi kommer inte att visa någon barmhärtighet mot dem som möjliggör att civila dödas, att sjukhus förstörs och att självständiga allierade ockuperas på ett olagligt sätt."

Stoppar biljettförsäljningen

Roman Abramovitj uppgav förra veckan att han ville sälja Chelsea på grund av risk för att utsättas för sanktioner.

"Jag anser att det är i klubbens bästa intresse", sade Abramovitj då i ett uttalande på klubbens hemsida.

Han uppgav att alla eventuella vinster från försäljningen skulle tillfalla en nystartad stiftelse, med målet att hjälpa offer för kriget i Ukraina.

Annons

Sportsligt får den brittiska regeringens sanktioner mot Roman Abramovitj också en del konsekvenser.

Chelsea får visserligen dispens att fortsätta med "ett antal fotbollsrelaterade aktiviteter", vilket innebär att klubbens lag ska kunna fortsätta spela matcher i både herrarnas Premier League och damernas Super League.

Får inte förnya kontrakt

Lön ska också kunna betalas ut och alla som redan har köpt biljett, exempelvis säsongskortsinnehavare, kommer att kunna gå på matcher, skriver BBC.

Men klubben får inte sälja nya biljetter till sina egna matcher, och gällande Chelseas bortamatcher hänvisas lagets fans till respektive motståndarklubb för att köpa biljetter.

Chelsea har inte heller möjlighet att köpa och sälja spelare på transfermarknaden, eller att förnya kontrakt – med undantag för redan gjorda överenskommelser – och lagens budget för bortamatcher begränsas till max 20 000 pund (motsvarande runt 250 000 kronor) per resa. Klubben får fortsatt ta emot intäkter för tv-rättigheter, men pengarna kommer att frysas, skriver The Guardian. Detsamma gäller eventuella prispengar.

Lagets souvenirbutik stängdes också på torsdagen, och håller stängt tills vidare.

Vill tas bort från tröjan

I kölvattnet av sanktionerna meddelar storsponsorn Three att man vill sätta det nuvarande avtalet på paus, rapporterar The Athletic. Mobiloperatören vill också att Chelsea tar bort Threes logotyp från matchtröjorna och från hemmaarenan Stamford Bridge – med omedelbar verkan.

Three har sponsrat Chelsea sedan 2020 och avtalet, som enligt rapporter är värt omkring motsvarande 500 miljoner kronor per år, löper ut sommaren 2023.

I torsdagskvällens bortamöte med Norwich kom dock Chelsea till spel med sina ordinarie tröjor, med Threes logotyp på bröstet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons