Ågren straffade Olofström

Ifjol spelade Kristianstadssonen Johan Ågren och Patrik Arnström, från Osby, i Olofströms IBK – igår fick de vara med om att besegra sina gamla lagkamrater – en av Rökes lättare segrar så här långt.
Sport • Publicerad 18 januari 2004

– Varken vi eller Olofström gör någon höjdarmatch, konstaterar Johan Ågren efter 9-5-segern.

Röke och förstafemman, med Åström - Hansson - Ehnberg i synnerhet, hade bra snurr på anfallsspelet – men brast en del bakåt. Segern kändes dock kassaskåpssäker och de tre poängen innebär att Röke nu ligger fem poäng före Växjö IBK, som förlorade sin match mot Östra SK. De flesta har räknat med att Rökes hemmamatch mot Växjö i slutet av februari ska bli en avgörande seriefinal, men..

– Kanske har vi hängt av dem långt innan dess, ler Röketränaren Kent Johannesson.

Just Växjö hade stora problem mot Olofströms IBK i den förra omgången. Smålänningarna vann den matchen med minsta möjliga marginal.

Kristianstadssonen Johan Ågren, med två säsonger i Olofström i bagaget, varnade för Blekingarna innan matchen.

– Jag var rätt så orolig. Olofström har många rutinerade och spelskickliga spelare, som brukar vara duktiga på att etablera tryck på motståndarnas planhava. Varningen tyckes vara befogad inledningsvis då Olofström var bra med i matchen och rörde om en hel del i Rökes försvar.

Röke lyckades att vända 0-1 till 2-1 innan paus, men i den andra perioden kvitterade Olofström genom en frislagsvariant där Ante Mrsa gjorde en tunnel på sig själv när han förpassade bollen i mål.

– Den varianten varnade jag killarna för. Den brukar Olofström köra. Ändå blir det mål, det är naturligtvis inte bra, grymtar Johan Ågren.

Ågrens "Olofströmskunskaper" skulle dock komma väl till pass bara minuten senare. Patrik Arnström vältes ner framför mål med straff som påföljd. Johan Ågren ställdes mot Mattias Karlsson i gästernas kasse – och var iskall. Först en fint till vänster och sedan en dragning till höger, där han ur minimal vinkel lyfte upp bollen i nättaket över en liggande Mattias Karlsson.

En situation du är van vid?

– Jo, jag har säkert lagt ett hundratal straffar mot Karlsson.

Ingen psykning?

– Det behövdes inte (skratt). Efter Ågrens viktiga straffmål kom Röke igång ordentligt. Tre raka mål innan pausvilan – i tredje perioden späddes ledningen på ytterligare innan hemmalaget släppte upp Olofström till 8-5.

– Jag var aldrig orolig. Det såg stabilt ut, säger Ågren, som flyttades ner från center till back på slutet och som dessutom matchades i boxplay i slutet, tillsammans med Patrik Arnström.

– Det är förstås en taktisk grej av Kent att låta oss spela ihop i boxplay. Vi vet ju var deras avslut kommer, säger Ågren.

Poängmaskinen Kristian Torstensson smällde för säkerhets skull in 9-5 och kunde sedan kosta på sig att missa en straff innan slutsignalen ljöd.

Den förkunnade att Röke hade tagit ännu en seger i division I-serien.

Jens Brogren

Matchfakta

Röke IBK-Olofströms IBK 9-5 (2-1, 4-1, 3-3)

Rökes mål:1-1 Erik Åström (Kristian Torstensson), spel 5/4, 2-1 Patrik Arnström (Kristian Torstensson), 3-2 Johan Ågren (straff), 4-2 Marcus Eriksson (Erik Åström), 5-2 Martin Hansson (Erik Åström), 6-2 Patrik Arnström, 7-2 Kristian Torstensson (Magnus Karmborg), 8-3 Henrik Ehnberg (Martin Hansson), 9-5 Kristian Torstensson (Peter Lovén).

Skott:38-32 (8-9, 18-15, 12-8).