Annons

Ahlm laddar för seger

IFK Ystads förre mittsexa räknar med ett tufft arbetspass mot världsmästarnationen Kroatien.
Sport • Publicerad 27 januari 2004
En laddad Marcus Ahlm tror på svensk seger i ödesmatchen mot Kroatien. BILD: PRESSENS BILD
En laddad Marcus Ahlm tror på svensk seger i ödesmatchen mot Kroatien. BILD: PRESSENS BILDFoto: 

Marcus Ahlm tog ett svettigt farväl av Velenje i söndags. När Sverige förlorade mot Ryssland fanns han på planen i 35 minuter och fick aldrig något riktigt grepp om linjespelarna. Ryssarna öste in bollarna på linjen och gjorde tolv av sina 30 mål från den heldragna gula linjen.

Det är knappast något gott betyg åt mittförsvararna, där ju Ahlm är en av de som ska stå för "renhållningen".

Annons

När EM-handbollen nu går in i en ny fas byter Sverige både stad och motståndare. Men Marcus Ahlm räknar med en minst lika svettig kväll i ödesmatchen mot Kroatien i Celje.

– Kroatien har en riktigt duktig linjespelare, som utvecklat ett bra samarbete med framförallt mittnian. Där måste vi ha koll och spela bättre än mot Ryssland.

Även i anfallsspelet är Marcus Ahlm inställd på en riktig slitsam kväll. I motsats till Ryssland, som spelar 6-0, praktiserar Kroatien ett 3-2-1-försvar. Vilket ganska radikalt kommer att påverka Marcus Ahlms arbetspass i den läckra Pod Golovdcem-hallen.

– Som mittsexa får man agera annorlunda när motståndarna spelar 3-2-1. Min roll blir mer att skapa luckor åt andra genom att röra mig mycket och därmed dra på mig folk.

Föredrar du 3-2-1-försvar framför klassiskt 6-0? Får du större luckor?

– Det har jag inte funderat över, utan det kan nog vara från gång till gång. Men helt klart är att det är mer ansträngande att spela på linjen vid 3-2-1-motstånd. Man får springa mer. Marcus Ahlm har så här långt i EM-turneringen fått en halvtimme mer speltid än Magnus Wislander. Han har gjort sju mål på åtta avslutningar och är därmed den spelare i Sverige som har den snyggaste statistiken i det avseendet. Enda undantaget är Mathias Franzén, som satt alla sina tre skott men som inte alls varit på planen lika länge som Marcus Ahlm.

– Jag tycker väl det gått ganska bra så här långt, i varje fall framåt. Men ännu har jag inte nått maximum, vilket delvis kan bero på att jag fortfarande känner av den förkylning jag drog på mig alldeles före EM. Konditionen är inte riktigt på topp, säger han. Så här långt har Bengan laborerat friskt med sitt manskap. Det gäller inte minst på nio meter, där ju spelarna som ska samarbeta med "linjen" håller till. Frågan är bara om det inte blivit lite väl mycket experimenterande och att samspelet därmed blivit lidande.

– Jag har inget att klaga på när det gäller Bengans coachning. Vem som ska vara spelmotor har jag heller ingen åsikt om, säger Ahlm och får omedelbart knuff i sidan av Sebastian Seifert som sitter intill och lyssnar på samtalet:

– Ingen åsikt? Med dom passningarna du fick av mig mot Schweiz…

– Ja, just det. Det var första gången i karriären som du spelade in.

Annons

– Nej, men det var första gången som du lyckats fånga en passning, skrattade Seifert.

Humöret är alltså gott bland de svenska spelarna, som i går kväll bekantade sig med den arena i Celje som kommer att vara skådeplats för de drabbningar som nu väntar det pressade svenska landslaget. Optimismen inför mötet med världsmästaren Kroatien var stor – trots att insatsen mot Ryssland knappast gav fog för det.

– Den här matchen tar vi, avslutade Ahlm och svepte en flaska sportdryck i två klunkar.

Jan Ohlsson

HANDBOLL CELJE
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons