Annons

Åhus-talanger till semi i Båstad

Åhus TK producerar talanger på löpande band. Filip Bergevi, 14, och Eric Samuelsson, 12, gick båda till semifinal när Kalle Anka Cup avgjordes i Båstad.
Sport • Publicerad 22 juli 2008

– Mycket starkt, inte minst av Filip som är ett år yngre än de flesta av sina motståndare, säger tränaren Ulf Samuelsson.

Kalle Anka Cup i tennis avgjordes för 39:e gången. Sverige bästa 11, 13 och 15-åringar på pojk- och flicksidan gjorde upp i Båstad.

Annons

Och som vanligt bjöds det på högklassig tennis.

I den äldsta pojkklassen överraskade Filip Bergevi genom att slå sig fram till semifinal. Trots att han är ett år yngre än de flesta av sina motståndare.

I den andra omgången besegrade han Carl-Philip Lindqvist, Falkenberg, som är rankad tvåa i landet. Filip vann med 6–4, 6–4. Och insatsen i kvartsfinalen var inte ett dugg sämre. André Backlund, som tävlade för Ångermanland, utklassades med 6–3, 6–1.

– Jag har aldrig sett Filip spela bättre. Han spelade oerhört aggressivt och höll verkligen ihop spelet under hela matchen, säger Ulf Samuelsson.

I semifinalen väntade Sverigeettan Nima Madani, Uppland. En spelare som är ett år äldre än Filip och dessutom högt rankad på Europalistan.

Och det var klasskillnad. Madani vann med 6–3, 6–0.

– Han slår otroligt hårt för sin ålder och Filip hann inte riktigt med, analyserar Samuelsson. I den yngsta pojkklassen var Eric Samuelsson Skånes hopp. Och han svek ingen. I match efter match bollade han ut sin motståndare.

Fram till semifinalen mot Mikael Ymer, Västergötland, hade Eric inte släppt ett enda set.

Det hade inte Ymer heller – och nu väntade en moralisk final. Spelarna följdes åt till 6–6 i första set – och tiebreak väntade. Mikael Ymer gick fram till 4–0 när Eric plötsligt hittade träffen och vann sju raka bollar och setet med 7–6.

– Jag har aldrig sett Eric spela så bra. Tyvärr tog han inte chansen i andra set, säger pappa Ulf.

Annons

Eric höll sin serve till 1–0 - och hade sen breakbollar till 2–0.

– Det retar mig att jag inte tog chansen. Han knäckte sitt racket efter första set, och var helt ur balans, säger Eric.

I stället vände matchbilden. Mikael Ymer vann andra set med 6–1 och tredje och avgörande med 6–2. Och nu var det Åhusspelarens tur att tappa humöret.

– Det är det jag måste jobba mest med. Jag får inte bli så arg, säger Eric, som inte var speciellt nervös.

– Nä, det var mest häftigt. Jonas Björkman och Thomas Johansson kom förbi och tittade på en av mina matcher, och jag fick deras autograf. Åhusspelarna var också med i mixedklassen tillsammans med sina skånska tjejkompisar. Och även här noterades de för stora framgångar.

Filip Bergevi och Beatrice Cedermark gick till final. Här blev det dock förlust i två raka set mot Stefan Lindmark och Maria Milutinovic.

Eric spelade ihop med Ida Jarlskog från Lund och paret nådde kvartsfinalen.

– Det är nyttigt för dom att känna på även dubbel, säger Uffe som anser att hans spelare ligger långt framme rent tekniskt.

Vad kan de förbättra?

– Allt kan bli bättre, men den mentala biten är viktig. Att fokusera på rätt saker och att man vågar spela ut även när det drar ihop sig.

Annons

Filip Bergevi stannade kvar i Båstad för en veckas träningsläger.

Sen blir det hem och packa om väskan.

På fredag åker Åhus TK till Kiel för en veckas träningsläger.

– Sen väntar SM i Malmö i början av augusti, berättar Ulf Samuelsson.

Bli inte förvånade om det blir nya framgångar då.

Patric Nilsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons