AIK vidare efter dramatik

AIK:s gulddrömmar i bandy är fortsatt vid liv.
Det kan man tacka Erik Pettersson för som klev fram med två mål i den avgörande kvartsfinalen mot Västerås, 4–2.
Bandy • Publicerad 11 mars 2021
Erik Pettersson blev stor matchvinnare för AIK med två mål i den avgörande kvartsfinalen mot Västerås.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ja, för trots stor dominans i torsdagens femte och direkt avgörande möte med Västerås dröjde det till den 53:e minuten innan AIK spräckte nollan på hemmaplan. Erik Pettersson tog saken i egna händer och satte 1–0 bakom storspelande VSK-målvakten Henrik Kjellsson.

I den 68:e minuten fick AIK chansen att utöka ledningen, men Pettersson bommade. Han tog dock revansch på sig själv omgående och sköt in 2–0 bara minuten därpå.

"Förbaskad på mig själv"

– Ja, jag vart förbaskad på mig själv, man ska inte missa straff i såna här matcher. Så då tänkte jag att nu kör jag, jag bestämde mig för att bolljäveln skulle in, säger han.

Men Västerås skulle ge nytt liv i matchen. VSK:s Daniel Johansson gjorde inget misstag från straffpunkten, 1–2.

AIK skaffade sig dock en ny tvåmålsledning kort därefter.

Semifinalbiljetten säkrad? Inte alls.

Daniel Johansson blev liksom Erik Pettersson tvåmålsskytt i matchen. VSK gav sig därmed ut på ny kvitteringsjakt. Men någon kvittering skulle aldrig komma. I stället stängde Daniel Andersson matchen med sitt 4–2-mål i den 90:e minuten.

Edsbyn väntar i semi

AIK är därmed klart för semifinal mot Edsbyn, som vände underläge 0–2 i matcher mot Vänersborg.

Det femte kvartsfinalmötet innehöll mindre dramatik än det i Stockholm. Efter en svängig start på matchen, Edsbyn ledde med 2–1 efter sju minuter, var det hemmalaget för hela slanten. Efter att ha gått till pausvila med 4–1 gjorde Edsbyn 5–1 tidigt i den andra halvleken. Efter en timme spelad satte sedan Oscar Wikblad spiken i kistan med sitt tredje mål i matchen.

Vänersborg fick in två tröstmål under de sista tio minuterna. Men det här var Edsbyns match – och man fick sista ordet. Simon Jansson fastställde på tilläggstid slutresultatet till 7–3.

Semifinalmötet mellan AIK och Edsbyn inleds på söndag i Stockholm.