Annons

AIK:s publikval i krisen: Alla eller ingen

Begränsad publik i framtiden är inget för AIK.
För Solnaklubben blir allsvenskan en fest utan gäster fram till att riktlinjerna ändras.
Fotboll • Publicerad 13 juni 2020
AIK tänker inte släppa in publik på läktaren förrän alla restriktioner är borta. Arkivbild.
AIK tänker inte släppa in publik på läktaren förrän alla restriktioner är borta. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT
AIK:s mittfältsstjärna Sebastian Larsson.
AIK:s mittfältsstjärna Sebastian Larsson.Foto: Jonathan Näckstrand/TT

FC Köpenhamn har jobbat fram ett förslag för att få in åskådare på Parken.

Generellt handlar det om att dela upp arenan i olika "zoner", för att på så vis få in 500 personer i varje del och därmed ska den danska klubben kunna ha publik på drygt 10 000.

Annons

Idén kan komma att testas under nästa fas när Danmark öppnas efter coronuppehållet.

I Sverige startar allsvenskan utan publik eftersom publika sammankomster med mer än 50 personer är förbjudna. Det är restriktioner som kan komma att mildras så att några hundra eller kanske tusentalet personer kan släppas in på AIK:s stora Friends arena framöver.

Men för den allsvenska klubben är det danska exemplet ingen framtidslösning..

– Vi ska inte föregå de beslut som ska fattas men – om jag får spekulera – är det möjligt att ta 10 000 personer till en arena, då är det inga restriktioner längre, säger Björn Wesström, AIK:s vd och klubbdirektör.

Inte AIK:s väg

I stället slår han fast att det i dagsläget är alla eller ingen som får komma till hemmamatcherna, att det är tomt eller fullt som gäller.

– Att vi ska selektera ut vilka som är lite viktigare än andra, det är inget för oss. Det är inte vägen framåt för oss.

Och någon liknande lösning som vissa klubbar i Danmark och i Tyskland – bildskärmar respektive pappfigurer – är inte heller något som kommer att finnas på Friends arena i Solna.

– Vår publik är ett kärnvärde för oss och den kan inte ersättas av någon pappgubbe... Och att vi skulle få känslor för det i samma linje som med vår riktigt publik – det finns inte. Det kommer vi inte att göra. Vi kommer inte att ersätta vår riktiga publik med en låtsats publik, säger Wesström.

Med det sagt: AIK kommer att spela inför tomma läktare fram till dess att myndigheterna ger klartecken till att öppna upp helt och hållet.

– Det är bara att inse att vi är i den situationen, det har inte bara med fotboll att göra utan folks liv och hälsa är viktigare och måste alltid vara viktigare, säger mittfältaren Sebastian Larsson inför bortapremiären mot Örebro.

Annons

– Fram till den dagen experterna säger att "nu är det okej", då är det så här det måste vara.

Andra vägar till energi

TT: Hur kommer det att bli att spela inför tomma läktare?

– Vi har pratat om det och man är själv medveten om det. Men jag vetefan, hur ska man förbereda sig? Är du en spelare som får energi av publiken, oavsett om de är med eller emot dig, kan det vara bra att veta att den delen inte kommer att finnas och då måste du hitta andra vägar för att lösa det.

TT: Var är du någonstans där?

– Jag är nog en spelare som hämtar mycket energi från publiken. Både när publiken är med eller emot mig är det lätt att hitta adrenalin och energi.

TT: Vad måste du då göra nu för att få energin?

– Först och främst hoppas jag att den bara finns där i början. Det har ändå varit lång tid utan tävlingsmatcher, så i början borde det inte vara något problem.

Fakta: Allsvenskans premiäromgång

Söndag: Sirius–Djurgården (12.00), IFK Norrköping–Kalmar FF, IFK Göteborg–Elfsborg (båda 14.30), Hammarby–Östersund, Örebro–AIK (båda 17.30).

Måndag: Falkenberg–Häcken, Helsingborg–Varberg, Malmö FF–Mjällby (alla 19.00).

Fakta: Allsvenskans premiäromgång

Regeringen har genom ordningslagen infört förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Från och med söndag 29 mars och tills vidare är det i hela Sverige förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare.

Källa: Regeringen.se

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons