Annons

Aktuell för nytt pris

Svenska damlandslaget i fotboll var Årets lag 2003. Lagkaptenen Malin Andersson tog emot priset på Idrottsgalan i Globen. På lördag kan Malin få ett nytt pris – Årets Idrottsambassadör.
Sport • Publicerad 28 januari 2004
Malin Andersson är nominerad i kategorin Årets idrottsambassadör i Idrottsgalan i Kristianstad.BILD: TOMMY SVENSSON
Malin Andersson är nominerad i kategorin Årets idrottsambassadör i Idrottsgalan i Kristianstad.BILD: TOMMY SVENSSONFoto: 

– Det är enormt roligt att bli uppmärksammad och uppskattad för det man gör, jag skulle ljuga om jag påstod något annat, säger Malin.

På fredag möter Sverige USA i en stor internationell turnering i Kina. Utan Hanna Ljungberg. Och utan sin lagkapten. Hon är hemma i Sverige för att bygga upp sin dåliga rygg.

Annons

– Jag och Marika Domanski Lyfors kom fram till att det här var bästa lösningen, säger Malin.

Landslagskaptenens ryggskada är inte något övergående, något som lindras eller försvinner med tiden.

Hon har haft den i snart tio år, den har inte blivit bättre – och hon har slutat att räkna med att den skulle bli det.

Sådan är verkligheten.

– Det är något jag får leva med. Jag kommer att få ha mer eller mindre besvär så länge jag spelar fotboll. Landslagsläkaren säger att det är omöjligt att beskriva skadorna på ett begripligt sätt, men Malin Andersson själv kallar det "överbelastning i ligament och ledband i bäckenet".

– Plus att jag har problem med en disk.

Att man måste vara varsam med Anderssons rygg är något som landslagsledningen fått lära sig genom åren.

De vet att matcher sliter, resor gnager, träningar påfrestar – och ett alltför intensivt schema kan i slutänden ta ut sin rätt. Därför får landslagskaptenen nu bygga upp kroppen i lugn och ro hemma i Sverige för att förhoppningsvis vara i toppform lagom till OS i Aten i sommar.

– Jag följer ett speciellt träningsprogram för att underhålla och förstärka de nedre delarna av ryggen. Malin Anderssons tio säsonger i fotbollslandslaget har varit en resa genom en stark utvecklingsfas med årets VM-silver som höjdpunkt.

– Damfotbollen har utvecklats enormt, på alla plan. Och att vi nu nått ut till en så stor publik gör mig motiverad att fortsätta.

Annons

Landslagskaptenen debuterade i blågult redan 1994 och har spelat i tre VM-slutspel, två OS och tre EM och har i högsta grad varit delaktig i utvecklingen.

Att svenska landslaget blev ett folkets lag genom VM-framgången tycker Malin Andersson är väldigt roligt.

– Vi har jobbat en del med den biten, har besökt fotbollsskolor och annat och nu nådde vi verkligen ut till publiken. Det har satt sig hårdast i hjärtat, att vi nådde ut till så många och att många har ändrat uppfattning om damfotboll. Folk kommer fram och pratar och gratulerar, vi blir igenkända som vi inte blev tidigare, säger Malin som i allra högsta grad bidragit till genombrottet. Det var Arkelstorpstjejen som sköt Sverige till semifinal i VM.

Och som hon gjorde det. Målet mot Brasilien är svensk fotbollshistoria. En frispark från 25 meter, upp över muren och rakt ner i historieböckerna.

Ett mål som tog VM-laget till semifinal och Sverige till Aten. Målet som sänkte Brasilien förlängde även hennes egen karriär. OS-biljetten gav ny motivation.

– Jag vill verkligen spela OS. Om det sen är finalen på min karriär återstår att se.

På lördag avgörs Idrottsgalan på Södra Kasern. Malin är nominerad i klassen "Årets Ambassadör".

– Jätteroligt. Som sagt...det är alltid kul att bli uppmärksammad.

En ambassadör för Arkelstorp. Och för Kristianstads kommun.

Patric Nilsson

Annons

FaktaMalin Andersson

Ålder:30 år.

Längd:1.71.

Vikt:64 kilo.

Född:Kristianstad.

Uppväxt:Arkelstorp.

Yrke:Projektledare på Vägverket.

Klubbar:Arkelstorps IF, Wä IF, Älvsjö AIK och Malmö FF.

Landslagsdebut:4 maj 1994 mot Italien.

Meriter:VM-silver 2003, EM-silver 2002. 37 mål på 134 landskamper.

Aktuell:Nominerad som en av tre i kategorin Årets Ambassadör på Idrottsgalan på Södra Kasern nu på lördag.

FOTBOLL KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons