Annons

Algotsson med i spetstrupp – aktuell för OS

Många vill åka – bara tre får tävla.
Kampen om OS-platserna i fälttävlan hårdnar med nio månader kvar till spelen i Tokyo.
Ridsport • Publicerad 14 december 2020
Sara Algotsson Ostholt , här på numera pensionerade Wega, är en av sju ryttare i spetsgruppen som kämpar om tre OS-platser i fälttävlan. Arkivbild.
Sara Algotsson Ostholt , här på numera pensionerade Wega, är en av sju ryttare i spetsgruppen som kämpar om tre OS-platser i fälttävlan. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Förbundskaptenen Fredrik Bergendorff ger redan nu en klar fingervisning om vilka som är mest aktuella. I den nyligen uttagna landslagstruppen för nästa år finns sju ryttare med.

Bland namnen finns veteranen Sara Algotsson Ostholt, silvermedaljör i London 2012 och i många år ett mästerskapsankare, och Anna Freskgård, som så olyckligt förlorade sin häst under VM i Tryon 2018.

"Svårt jobb"

Annons

Med stor sannolikhet hade de inte varit OS-aktuella om spelen avgjorts som planerat i somras.

– Det är ett svårt jobb att ta ut ett OS-lag, men det ska det vara, säger Fredrik Bergendorff till ridsport.se.

– Oftast talar ändå resultaten för sig själva.

Med det nya formatet – tre ekipage till start i stället för fyra och alla resultat räknas – blir hans uttagning än viktigare. Och ambitionen är hög efter de senaste årens EM-medaljer (silver i lag 2017, brons 2019).

– Nu kan vi försöka maximera chansen att ta medalj, i stället för att tänka att vi ska säkra upp en kvalplats. Det handlar troligtvis i slutändan om ungefär samma slags uppsättning ryttare som åker, men det är en annan attityd i det tänket, säger Fredrik Bergendorff.

Trångt bakom

Bakom landslagstruppen finns 13 ryttare, där många kan bli aktuella för mästerskap och några för de Nations Cup-tävlingar som väntar nästa år.

– Jag kan inte prata nog gott om Nations Cup-serien. Det är ett fantastiskt tävlingsformat som öppnar så många möjligheter för ryttare som siktar på en plats i spetstruppen, säger Fredrik Bergendorff.

– Utvecklingen för svensk fälttävlan går verkligen åt rätt håll. Den bredd av ryttare vi har nu går hand i hand med den satsning vi gör i Sverige med fler internationella tävlingar på hemmaplan, säger han till ridsport.se.

Fakta: Ryttarna i fälttävlans spetstrupp 2021

Malin Josefsson, Osby

Niklas Lindbäck, Munka-Ljungby

Louise Romeike, Fockbeck, Tyskland

Ludwig Svennerstål, Gloucestershire, England

Sara Algotsson Ostholt, Warendorf, Tyskland

Anna Freskgård, Tystberga

Malin Petersen, Wees, Tyskland

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons