Malmö FF svenska mästare i fotboll

Malmö FF vinner SM-guldet 2021 efter en rafflande slutomgång.
Ett krampaktigt MFF nådde 0–0 hemma mot Halmstad och vinner allsvenskan – en poäng före AIK, som förgäves vände till 4–2-seger hemma mot Sirius.
Fotboll • Publicerad 4 december 2021
Malmö FF tar hem SM-guldet och Lennart Johanssons pokal efter att ha spelat oavgjort mot Halmstad i lördagens fotbollsmatch i den sista omgången av allsvenskan mellan Malmö FF och Halmstads BK på Eleda Stadion.Foto: Andreas Hillergren/TT

När det återstod 90 minuter av årets fotbollsallsvenska hade Malmö FF ett klart grepp om ett andra raka SM-guld.

Med två poäng och tio plusmål i försprång ner till jagande AIK räckte det med en poäng hemma mot Halmstad i den sista omgången för att "mesta mästarna" skulle få fira sitt 22:a SM-guld.

Huruvida MFF-spelarna fick löpande rapporter från Friends arena i Solna är oklart, men 21 minuter in på slutomgången skulle informationen ha glatt Skånelaget.

Då ledde nämligen Sirius med 2–0 sedan Adam Ståhl och Christian Kouakou hittat rätt för Uppsalaklubben samtidigt som det stod 0–0 mellan MFF och Halmstad.

Vändning i Stockholm

AIK skulle dock visa upp sin hunger på ett första SM-guld sedan 2018. Fyra minuter efter Sirius 2–0-mål rann Nicolas Stefanelli igenom på en fin framspelning från Bilal Hussein och reducerade.

På tilläggstid slog argentinaren till igen. Efter en kraftfull AIK-forcering kunde Stefanelli kvittera till 2–2 på nick.

Malmö hade hemma i Skåne svårt att bryta igenom ett Halmstad som, trots det prekära tabelläget, har ett av allsvenskans absolut tätaste försvar. Hallänningarna kämpade i den sista omgången för att undvika kvalspel.

MFF hade visserligen grepp om bollinnehavet, men närmare än en nick i ribban var inte hemmalaget ett ledningsmål under den första halvleken (0–0). Å andra sidan hade Malmö i det läget av guldstriden den där viktiga poängen som skulle leda till att man får lyfta Lennart Johanssons pokal.

Direkt när den andra halvleken drog igång satte dock AIK rejält med press på Malmö. Då nickade mittbacken Sotirios Papagiannopoulos in ledningsmålet och Solnaklubben hade fullbordat sin vändning.

Inget segermål föll

I det läget av guldstriden räckte det alltså med att Halmstad petade in ett segermål för att MFF skulle förlora SM-titeln 2021 till AIK.

MFF gjorde allt för att bryta dödläget. Erdal Rakip testade från distans och Veljko Birmancevic fick ett bra skottläge i straffområdet, men sköt över. Med dryga kvarten kvar byttes den skadedrabbade lagkaptenen Anders Christiansen in, men Halmstad stod pall.

På Friends arena utökade Henok Goitom till 4–2 på tilläggstid – anfallarens 100:e tävlingsmål för AIK i sin sista allsvenska match i karriären – men utan en hjälpande hand från Halmstad skulle de tre AIK-poängen endast leda till en silverbesvikelse.

I slutskedet av matchen spelade Malmö mest runt bollen för att säkra guldpoängen utan att bli direkt pressade av Halmstad. Detta trots att HBK i det läget skulle tvingas till kvalspel – samtidigt hade nämligen Degerfors tagit ledningen borta mot Östersund och klivit upp på säker mark.

Något segermål föll dock aldrig – varken för MFF eller Halmstad – och Malmö FF är svenska mästare 2021. Halmstad å sin sida får ställa in sig på nedflyttningskval.

"Älskar våra spelare"

På slutsignalen rusade guldrusiga MFF-supportrar in på planen för att fira klubbens 22:a SM-titel genom tiderna.

Lagkaptenen Anders Christiansen var minst lika guldrusig. Han beskrev guldsäsongen som "den bästa någonsin" och berömde laget.

– Det känns helt fantastiskt. Jag älskar våra spelare, säger han i Kanal 5.

Tränaren Jon Dahl Tomasson var inne på samma spår och medgav att kvällens firande lär pågå in på morgontimmarna:

– Vi är extremt glada, säger han i Kanal 5.

Fakta: Så var guldstriden

Malmö FF ledde allsvenskan på 58 poäng – två poäng före AIK – inför lördagens sista omgång. MFF hade även 10 plusmål till godo på AIK och därmed räckte det med en poäng hemma mot Halmstad för skåningarna. Så här var guldstriden:

Första halvlek:

Minut 11: Adam Ståhl nickar in 1–0 för Sirius på hörna på Friends arena.

Minut: 21: Uppförsbacken blir allt brantare för AIK när Christian Kouakou lättar in 2-0 på volley.

Minut 25: Nicolas Stefanelli rinner igenom och reducerar till 1–2 på en fin framspelning från Bilal Hussein.

Minut 45: Efter en stark AIK-forcering faller även kvitteringen. Och återigen är Stefanelli som kliver fram. På tilläggstid nickar argentinaren in 2–2 på ett inlägg från Erik Ring. Samtidigt är det dock fortsatt 0–0 mellan MFF och Halmstad, vilket innebär att Malmö i halvlek är svenska mästare 2021.

Andra halvlek:

Minut 47: AIK-mittbacken Sotirios Papagiannopoulos nickar in ledningsmålet – Solnaklubben har svarat för en mäktig vändning och sätter press på MFF. I det läget av guldstriden skulle det räcka med ett Halmstadsmål för att titeln skulle svänga över till AIK.

Minut 90: Henok Goitom nickar in 4–2 för AIK i sin sista match för klubben, men MFF har fortsatt 0–0 mot Halmstad och är fortfarande svenska mästare. Halmstad lyfter upp folk för att få till ett segermål för att undvika kvalspel.

Slutsignal: MFF håller undan till 0–0 och vinner allsvenskan på 59 poäng – en poäng före AIK.

Bildad: 24 februari 1910.

Allsvenska säsonger: 86 (med årets).

Placering i allsvenska maratontabellen: Etta.

Arena: Eleda stadion.

Publikrekord: 29 328 mot Helsingborg på Malmö Stadion 24 september 1967. 24 148 mot Mjällby på Eleda stadion 7 november 2010.

Antal SM-guld: 22 (1944, 1949, 1950, 1951, 1953, 1965, 1967, 1970, 1971, 1974, 1975, 1977, 1986, 1988, 2004, 2010, 2013, 2014, 2016, 2017, 2020, 2021).

Antal Svenska cupen-titlar: 14 (1944, 1946, 1947, 1951, 1953, 1967, 1973, 1974, 1975, 1978, 1980, 1984, 1986, 1989).

Andra meriter: Tvåa i Europacupen, föregångaren till Champions League, 1979. Svenska Dagbladets bragdmedalj 1979.

Flest allsvenska matcher: Krister Kristensson, 348 (1963–1978).

Flest allsvenska mål: Bo Larsson, 119 (1962–1966, 1969–1979).