Annons

Allt du behöver veta inför Sveriges ödesvecka

En ödesvecka väntar svenska herrlandslaget i fotboll när VM-kvalet avslutas.
Sverige – med Zlatan Ibrahimovic tillbaka – kan säkra en direktplats till VM i Qatar nästa år. Annars väntar troligen playoff i mars.
Här är alla förutsättningar.
Fotboll • Publicerad 8 november 2021
Svenskt jubel i segermatchen mot Spanien på Friends arena i september. Med två matcher kvar leder Sverige VM-kvalgruppen före Spanien. Arkivbild.
Svenskt jubel i segermatchen mot Spanien på Friends arena i september. Med två matcher kvar leder Sverige VM-kvalgruppen före Spanien. Arkivbild.Foto: Nils Petter Nilsson / TT

+ Läget i gruppen

1. Sverige, plus 9 i målskillnad, 15 poäng

Annons

2. Spanien, plus 8 i målskillnad, 13 poäng

3. Grekland, plus 1 i målskillnad, 9 poäng

4. Georgien, minus 6 i målskillnad, 4 poäng

5. Kosovo, minus 10 i målskillnad, 4 poäng

+ Hamnar flera lag på samma poäng avgör detta i turordning:

1. Målskillnad.

2. Flest antal gjorda mål.

3. Flest antal poäng i inbördesmöten.

4. Målskillnad i inbördesmöten.

5. Flest antal gjorda mål i inbördesmöten.

Annons

6. Om det står mellan två lag: bortamål blir värda dubbel så mycket.

7. Fair Play (de som undvikit gula och röda kort gynnas här)

8. Lottning

+ Matcherna som avgör

Torsdag 11 november

Georgien–Sverige (18.00), Grekland–Spanien (20.45).

Söndag 14 november

Spanien–Sverige, Grekland–Kosovo (båda 20.45)

+ Så går Sverige direkt till VM

Gruppvinnaren går direkt till VM. Om Sverige vinner mot både Georgien och Spanien är VM-platsen klar oavsett hur det går för Spanien. Men redan på torsdagen kan Janne Anderssons landslag få fira. Vid seger mot Georgien samtidigt som Spanien senare på kvällen tappar poäng mot Grekland, är platsen säkrad.

Annons

Om Sverige tar poäng borta mot Spanien, förutsatt att Sverige vinner sin match mot Georgien, går Blågult direkt till VM även då.

Om Spanien vinner sina två sista matcher landar Sverige på andraplats. Då väntar playoff för svensk del.

Grekland har också en minimal chans att nå playoff. För det krävs till att börja med två segrar. Om Sverige samtidigt förlorar båda sina matcher, går Grekland till playoff och Spanien till VM.

+ Så avgörs playoff

Tio grupptvåor, tillsammans med de två bästa gruppvinnarna i Nations League – som inte vann eller kom tvåa i sin VM-kvalgrupp – spelar om tre platser till VM 2022.

Grupptvåor just nu är Spanien, Portugal, Schweiz, Ukraina, Tjeckien, Norge, Skottland, Kroatien, Rumänien och Polen.

De sex bästa grupptvåorna seedas och lottas mot varsitt lag av de övriga nationerna. För att gå till VM måste man vinna två matcher. Först en semifinal och sedan en final mot en annan av semifinalvinnarna. De seedade lagen får spela sin semifinal på hemmaplan. Playoff-matcherna spelas i enkelmöten och avgörs den 24 och 25 mars samt 28 och 29 mars nästa år.

Lottningen avgörs den 26 november.

+ Varningsläget

Åtta svenska spelare riskerar avstängning vid en ny varning: Ludwig Augustinsson, Zlatan Ibrahimovic, Kristoffer Olsson, Alexander Isak, Emil Krafth, Viktor Claesson, Victor Nilsson Lindelöf och Mattias Svanberg. Även förbundskapten Janne Andersson står på en varning.

Annons

Om Sverige skulle gå till playoff så följer varningar med även dit och kan innebära avstängningar i eventuell semifinal och final i playoff.

+ Backkrisen

Lagkapten Victor Nilsson Lindelöf åkte på en lättare skada Manchester United men spelade i helgens Manchesterderby. Bredvid honom kan Joakim Nilsson ta plats i backlinjen, han har endast åtta A-landskamper bakom sig.

Andra ordinarie mittbackar saknas. Marcus Danielson sitter fast i karantän i Kina där han spelar till vardags. Filip Helander och Carl Starfelt är skadade.

Läget var så illa att Janne Andersson försökte övertala Pontus Jansson – som nyligen lade av i landslaget – att göra comeback. Men Brentfordbackens nej står fast.

+ Zlatan tillbaka

Zlatan Ibrahimovic gjorde comeback i svenska landslaget i VM-kvalmatcherna mot Georgien och Kosovo i våras. Efter dem har han dock varit borta på grund av skador och tvingades tacka nej till EM i somras.

Nu är Milan-anfallaren tillbaka i truppen. Skulle Sverige gå till VM kan Ibrahimovic som 41-åring spela sitt tredje VM (tidigare 2002 och 2006).

Zlatan Ibrahimovic har flest landskamper i dagens trupp (118) och har även målrekordet genom alla tider i herrlandslaget (62 mål).

+ Då avgörs VM i Qatar

Annons

Turneringen spelas 21 november-18 december då finalen spelas på Lusail-stadion i Doha. Mästerskapet har flyttats till slutet av året på grund av de höga sommartemperaturerna i Qatar.

Avsparkstiderna i de två första gruppspelsomgångarna (svensk tid): 11.00, 14.00, 17.00 och 22.00. Matcherna i sista gruppspelsomgången och slutspelet startar 16.00 och 20.00. Finalen har avspark 16.00

32 lag i åtta grupper om fyra deltagare. Lottningen görs den 1 april i Doha.

Tre nationer är redan nu kvalificerade: Qatar (värdnation), Tyskland och Danmark.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons