Annons

Andersson: "Kan behöva saneras lite grann"

Coronapandemin slår hårt och förbundskaptenen i fotboll är oroad för framför allt breddidrotten.
Men åt det andra hållet – i fotbollens toppskikt internationellt – kan det komma något positivt ur det.
Fotboll • Publicerad 1 maj 2020
"Många svenska klubbar lever på ganska små marginaler, det är klart att det här slår hårt", säger Janne Andersson. Arkivbild.
"Många svenska klubbar lever på ganska små marginaler, det är klart att det här slår hårt", säger Janne Andersson. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kommer coronakrisen att sätta stopp för miljardövergångar och minska monsterlönerna inom internationell toppfotboll? Kanske.

Jaume Roures, vd för det spanska medieföretaget Mediapro, har sagt att tiden för transfersummor i miljardklassen är över, mycket på grund av att summorna hänger ihop med tv-pengarna.

"Kan behövas"

Annons

Och det vore kanske inte så dumt, menar Sveriges förbundskapten Janne Andersson.

– Där gör det ju ingenting som det skulle saneras lite grann. Det kan till och med behövas kan jag tycka, säger Andersson och fortsätter.

– Men där är vi inte i Sverige än. Jag satt själv som ekonomiansvarig i Halmstad i många år och vet att den här tiden på året är den tyngsta innan man kom igång med matcher. Likviditeten är inte speciellt hög den här perioden. Visst finns en oro, inte bara för HBK. Många svenska klubbar lever på ganska små marginaler, det är klart att det här slår hårt.

I Sverige är han också framför allt oroad för hur breddidrotten ska klara krisen.

– Att folk orkar hålla i det här, det unika vi har i Sverige med föreningsliv. Att de får hjälp och stöd på vägen, alla mindre klubbar och alla ideella som arbetar, för det är en livsnerv vi har i Sverige enligt mitt sätt att se det, säger han.

"Kommer inte räcka"

Idrotten är lovad 500 miljoner i stöd av regeringen, pengar som kommer att delas ut först i midsommar. Riksidrottsförbundet (RF) har varit tydlig med att det inte kommer att räcka för att täcka alla förluster som kommer med coronakrisen.

– De här pengarna kommer inte räcka, naturligtvis inte. Men det är ett jäkligt bra bidrag. Skulle det här fortsätta i höst så får vi komma tillbaka till det, har Björn Eriksson, ordförande på RF, tidigare sagt.

RF och regeringen har meddelat att barn- och ungdomsidrott kommer att prioriteras när pengarna ska fördelas.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons