Annons

André Eriksson: André Eriksson: ”Det finns ingenting magiskt med Janne”

Känner ni vibbarna? Emil Forsbergs skitmål har fått ett helt land att känna sig ostoppbart, ”VM-succén” är på väg att övergå till någonting som superlativ inte räcker till för att beskriva och någonstans börjar och slutar allt med den där Jan Olof ”Janne” Andersson från Halmstad.
André ErikssonSkicka e-post
Fotboll • Publicerad 3 juli 2018
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Janne Andersson, förbundskapten i Sverige.
Janne Andersson, förbundskapten i Sverige.Foto: Jonas Ekstrˆmer/TT

1. Sveriges just nu mest populära man. Alexander Axén i TV4-studion liknade honom vid en trollkarl efter avancemanget.

Jag kan dementera. Det finns ingenting magiskt eller övernaturligt över huvud taget hos vår förbundskapten.

Annons

Snarare tvärtom. Det är hårt jobb, extrem noggrannhet och en fullfjädrad kunskap om gruppdynamik som har gjort Janne Andersson till den ledare han är i dag.

Genom en brokig tränarkarriär i de svenska divisionerna har den 55-årige VM-tränaren lärt sig av varje läxa.

Varje 0–1-förlust med Alets IK i den halländska gärdsgården finns med i VM-bagaget. SM-guldet med IFK Norrköping likaså.

Att insinuera att Janne Andersson – eller någon annan i det svenska landslaget heller för den delen – skulle ha gjort någon ”magisk” resa vore ett hån.

Det är blod, svett och tårar som ligger bakom. Sverige är i VM-kvartsfinal – och det är absolut ingen slump. Det är vad det här laget är kapabelt till.

2. En defensiv av guldklass. Schweiz, med fixstjärnan Xherdan Shaqiri i spetsen, kunde ha matat den svenska backlinjen med inlägg i två veckor om de hade velat. De hade ändå inte kommit nära att göra mål. Victor Nilsson-Lindelöf inledde matchen genom att halka, från ingenstans, och bjuda Schweiz på ett skottläge bara sekunder efter avspark. Sedan reste han sig upp och satte inte en fot fel under de resterande 90 plus tre minuterna. Bevis på mental styrka som bara kan byggas upp i en storklubb som Manchester United. ”Granen” då? Ord överflödiga.

Till kvartsfinalen är Mikael Lustig avstängd och det mest logiska är att Emil Krafth ersätter på högerbacken.

Dagens målskytte tvingades Emil Forsberg stå för. ”Sverige behövde honom och han var där”, som han själv uttryckte det i segerintervjun.

Tråkigt fokus, jag vet, men nog borde Marcus Berg ha skjutit in sig vid det här laget? För i kvartsfinalen lär inte målchanserna dugga lika tätt och då gäller det för mållöse Berg att skjuta skarpt i skarpt läge.

3. Nästa hinder: England. Jag har redan uttryckt min förkärlek för det nya England i en tidigare VM-temp – ett landslag där fixstjärnor har ersatts av gentlemän, och stora egon har fått ge plats åt en offervilja för nationen. Superskytten Harry Kane (sex mål så här långt, tre på straff) och kumpanerna Alli och Sterling är offensiva pjäser som blir det största testet hittills för ”den blågula muren” – som har fällt jättar förut och kan göra det igen.

Tills dess: låt de brittiska experterna jubla...

Annons
Annons
Annons
Annons