Annons

Andreas siktar mot Europa

Ny sving och bättre puttning. Det har fått Andreas Hedlund att börja tampas i toppen av resultatlistorna på SAS Masters Tour. "Jag tror första segern kommer i höst", säger Wittsjöspelaren.
Sport • Publicerad 31 juli 2008
Andreas Hedlund siktar mot första segern på SAS Masters Tour. Bild: Sandra HenningssonFoto: 

Han har varit proffs sedan år 2000.

Men det är egentligen först i år som Andreas Hedlund börjat blanda sig i toppstriderna på allvar i SAS Masters Tour (före detta Teliatouren).

Annons

I premiären på Barsebäck ledde 28-åringen efter första dagen, var ett slag efter inför sista och fick gå i ledarboll.

–Där kunde det lika gärna blivit jag som vunnit tävlingen, men små misstag på fel ställen blev kostsamma. Det är små marginaler som avgör, konstaterar Andreas, som istället fick nöja sig med en femteplats.

Revanschen fick han veckan efter på Minitouren i Varberg. Den tävlingen vann han.

– Man kan ju inte klaga på säsongsinledningen jag fick, säger Hedlund.

Resten av säsongen har han fortsatt spela stabilt. Han har hittills inte missat cuten på en enda tävling (klarat nio av nio kval!), utan snarare varit och nafsat i toppen.

Förra helgen, i Riga, slutade Hedlund på en hedrande åttondeplats.

– Där fungerade ändå inte puttningen fullt ut, konstaterar han.

När är det dags för första segern på SAS Masters då?

– Den kommer. Snart. Förhoppningsvis redan i höst, lovar Andreas.

Förklaringen till framgångarna i år finns framför allt att hitta i två delar av golfspelet: Dels i det samarbete mellan Hedlund och tränaren Rikard Fors (samma tränare som exempelvis Europatourproffset Johan Edfors har) som resulterat i en delvis ny sving och rakare slag. Dels i en bättre puttning.

Annons

– Tidigare har det känts som jag varit lite efter i puttningen, så jag har tränat det mycket i år. Och det har givit resultat, det känns som jag förbättrat mig rejält där, säger Andreas. Andreas Hedlund, som är uppväxt i Bjärnum, men numera bor i Markaryd, började spela golf som tioååring, efter att ha sett sporten på tv och lockats av utmaningen.

Varför tyckte du det verkade roligt?

Andreas flinar.

– Det såg så svårt ut, säger han. Jag ville testa om det verkligen var så svårt...

Golfen tog snart över intresset före fotboll, handboll och de andra bollsporterna. Under tonåren körde Andreas Hedlund också en hel del mountainbikecykling, men när första landslagsuttagningen kom i golfen så lade han också den idrottskarriären åt sidan och satsade helhjärtat på golfsporten.

Nu är målet att ta sig in på Europatouren, och kanske så småningom USA-touren. Men det är tuffa nålsögon – tre kval över fyra och sex rundor – att passera för att lyckas kvala till sig ett kort. Andreas har redan försökt nå Europatouren två gånger:

– I höstas gick det inget vidare, men året innan kom jag till steg två och var nära att ta mig till det sista steget. Men det är tufft, det finns de som säger att det är svårare att ta sig till Europatouren än vad det är att hänga kvar när man väl är där.

I höst är det dags för en ny satsning på Europa, ett nytt kval.

Och reservplanen om det inte går?

– Reservplan?

Annons

Andreas skrattar.

– Det skulle väl vara att kvala till Europatouren nästa år igen i så fall. Vi går mot övningsområdet på Wittsjö GK, fotografen vill ta några bilder i bunkern. Andreas fiskar upp en wedge ur bagen och börjar mata upp bollar ur sanden. Han spelar med järn från Titleist – men är just på gång att byta hela innehållet i bagen.

Andreas Hedlund har nämligen fått en ny sponsor: Lamborghini, företaget som mest är känt för sina bilar men som nu börjat göra golfklubbor också.

Puttern har han redan fått, en sanslöst snygg sak i svart och metall.

– Jag har redan provat ut alla klubbor, så de ska passa mig och borde väl få dem om några veckor. Sedan får vi se hur hemma jag känner mig med de nya klubborna, jag är inte säker på att jag byter järnset mitt under säsongen, säger Andreas.

Så ler han lite, med glimten i ögat:

– Men för att jag ska få en bil av dem krävs spel på Europatouren.

Å andra sidan:

Svårt att tänka sig en större morot när det börjar dra ihop sig till kval i höst...

Cecilia Isberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons