Annons

Arenan ska locka eliten

Den konstgjorda stranden är en succé. Liksom strandpromenaden. Nu planeras nästa steg. Ett steg som stavas Åhus Beach Arena. En modern kongresshall med 700 platser på golvet och läktare för cirka 2000 åskådare. Dessutom en hall där Åhus HB ska spela sina seriematcher i framtiden.
Sport • Publicerad 15 juli 2008
Mats Jönsson. Bild: Tommy Svensson
Mats Jönsson. Bild: Tommy SvenssonFoto: 

- Sommaren 2011 ska arenan stå färdig, säger Mats Jönsson, VD och grundare av Åhus Beachhandboll Festival.

Mats Jönsson har rest runt i Danmark och tittat på ett antal arenor, men om kostnaden vill han inte säga något.

Annons

- Jag vill inte låsa fast mig, men det lär handla om cirka 80 miljoner kronor.

Vem ska betala kalaset?

- Att bygga en arena med enbart kommunala medel går inte, det är vi medvetna om. Vi arbetar för att övertyga näringslivet att satsa pengar i projektet.

Hur går det?

- Åhusstrand och Sparbanken 1826 är med på tåget, och vi pratar dessutom med ett par andra starka aktörer.

Vilka?

- Jag får passa på den frågan, men jag är övertygad om att det kommer att hända mycket i höst och vinter, säger Mats, som poängterar att Åhus Handboll kan och bör bli en viktig samarbetspartner.

- Eftersom föreningen kommer att ha tillgång till hallen 52 veckor om året så tittar vi på Önneredsmodellen. De byggde en hall genom att tigga ihop 15 miljoner kronor.

Efter årets upplagakommer Mats Jönsson att bilda en arbetsgrupp som kommer att jobba med Åhus och den nya Täppetstrandens utveckling. Och i den utvecklingen är Åhus Beach Arena navet.

Tanken är att Åhus Beach Arena ska locka Europas främsta elitlag till Åhus under sommaren.

Annons

- Elitveckan ska spela rollen som säsongsupptakt för handbollens elitserie. Tanken är att klubbarna ska kombinera spel i beachhandboll med seriösa träningsläger inomhus. Och då behövs en modern arena, säger Mats Jönsson.

Det innebär att elitklassen flyttas till veckan efter Åhus Beachhandboll Festival och blir ett nytt eget elitevent.

- Grunden är fortfarande att det är spel i beachhandboll som är det stora, men vi använder endast två till fyra banor med bra publikkapacitet.

- Dessutom bygger vi upp en inomuhuscup för elitlagen i Åhus Beach Arena-hallen.

Träningar för elitlagen sker sen i Sånnahallarna i Åhus och i övriga hallar i kommunen.

- Redan i år har ett par elitlag anmält sig. H43 och Horsens från Danmark kommer att ligga på träningsläger i Åhus nästa vecka, avslöjar Mats.

- Det är ett första steg i den här satsningen. Åhus Handboll ställer sig bakom projektet Åhus Beach Arena.

- Åhus behöver en ny idrottshall med bättre publikmöjligheter, mer och fler utrymme, bättre kapacitet och tillgänglighet samt idrottshallsstatus om vi ska kunna fortsätta stödja samhällsutvecklingen på bästa sätt, säger Bo Ljunggren, vice ordförande i Åhus Handboll.

Sedan Åhus Handboll bildades 1995 har verksamheten vuxit för varje år som gått. I dag har föreningen 350 aktiva fördelade på 32 lag. Det innebär att Åhus Handboll är Skånes nästa största ungdomsförening.

- Vi har som målsättning att bli ännu större, bli ännu bättre, men då måste vi få en modern idrottshall som är anpassad efter dagens krav. Det är ingen C-hall föreningen behöver, säger Bo Ljunggren.

Annons

I höst spelar herrlaget i division I, men det är kanske på tjejsidan som klubben har största potential. Många duktiga ungdomslag, och välutbildade tränare och ledare, gör att man satsar högt.

Visionen stavas elitserien.

Då behövs ytterligare en hall.

En Åhus Beach Arena.

Patric Nilsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons