Annons

Asllanis brandtal: "Vi måste ta striden tillsammans"

Spaniens fotbollslandslag har fört en lång kamp mot sitt förbund.
Men de står inte ensamma, poängterar svenska landslagsmittfältaren Kosovare Asllani.
– Alla som tar striden gör det med stöd från resten av damfotbollsvärlden, säger hon.
Fotboll • Publicerad 21 september 2023
Kosovare Asllani på sista pressträffen inför matchen mot Spanien.
Kosovare Asllani på sista pressträffen inför matchen mot Spanien.Foto: Adam Ihse/TT

Sverige kommer att markera sitt stöd för Spanien i samband med fredagens Nations League-match i Göteborg. Riktigt hur vill Kosovare Asllani dock inte avslöja.

– Det får ni se, det är ju inte långt kvar, säger hon.

Annons

– Vi kommer att stödja dem och har en plan för hur vi ska göra det, så klart vi ska göra det gemensamt.

Kaoset inom den spanska fotbollen de senaste veckorna, sedan kysskandalen med nu avgångne ordföranden Luis Rubiales, har inte lämnat någon oberörd, konstaterar den svenska landslagsmittfältaren.

Milanmittfältaren, med ett förflutet i Real Madrid, talade sig varm för en av sina hjärtfrågor på den sista pressträffen inför matchen.

"För nästa generation"

– Vi har följt det på distans så klart, den här fajten är så otroligt viktig för dem att ta. Det är inte bara en fråga inom sporten utan en samhällsfråga, vi supportar dem så mycket vi kan, säger Kosovare Asllani.

– De tar inte striden bara för sig själva utan för nästa generation, att unga tjejer som växer upp i dag ska få bättre förutsättningar och en jämställd framtid. De här striderna är helt klart värda att ta.

"En hjärtefråga"

Ämnet dominerade både den svenska och den internationella delen av pressträffen, där även de tillresta spanska journalisterna ville ha Kosovare Asllanis syn på det inträffade.

Och det fick de.

– Att Spanien tar striden kommer att vara en inspiration för andra länder som går igenom samma saker, men som kanske tidigare inte vågat ta striden. Om vi strider tillsammans, kommer förändringar att ske, säger svenskan.

Kosovare Asllani, skrattar till, tar en andhämtningspaus och byter några blickar med landslagskamraten Johanna Rytting Kaneryd som sitter bredvid och nickar instämmande.

– Det är en hjärtefråga för mig. Det finns en eld inom mig när jag svarar på de här frågorna.

Bakgrund: Turbulensen i spanska landslaget

Spelaruppror, bojkotter, strejker och anklagelser om sexuella övergrepp.

Här är de senaste turerna kring det spanska damlandslaget.

September 2022: 15 spanska landslagsstjärnor vägrar att spela under förbundskaptenen Jorge Vilda och kräver bland annat förbättrade träningsvillkor.

30 juni 2023: I VM-truppen finns flera av spelarna som bojkottade med – samtidigt som några fortsätter sin bojkott – efter att förbundet mött vissa spelarkrav.

20 augusti 2023: Spanien tar VM-guld för första gången på damsidan. Men efterspelet handlar i princip bara om Spaniens fotbollsordförande Luis Rubiales som under medaljceremonin kysser spelaren Jennifer Hermoso på munnen.

25 augusti 2023: Rubiales säger i ett försvarstal att han inte kommer att avgå och att kyssen skedde i samförstånd. Hermoso hävdar motsatsen.

26 augusti 2023: Internationella fotbollsförbundet (Fifa) stänger av Rubiales i tre månader under utredning.

5 september 2023: Jorge Vilda får sparken och ersätts av assisterande förbundskaptenen Montserrat Tomé.

6 september 2023: Hermoso anmäler Rubiales för sexuella övergrepp.

10 september 2023: Rubiales avgår.

15 september 2023: 39 spelare, däribland 21 av 23 spelare från VM-guldtruppen, meddelar att de tänker bojkotta matchen mot Sverige.

18 september 2023: Flera spelare som meddelat att de tänker bojkotta landslaget tas ut i den spanska truppen.

19 september 2023: Spanska spelare börjar ansluta till samlingen – mot sin vilja, enligt Marca. Först efter en nattmangling nås en överenskommelse.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons