Annons

Hockeyskandalen: Åtal för sexuellt ofredande

En person med koppling till Svenska ishockeyförbundet åtalas för sexuellt ofredande av en kvinna.
Ishockey • Publicerad 11 maj 2020
En person med koppling till Svenska ishockeyförbundet åtalas för sexuellt ofredande. Arkivbild.
En person med koppling till Svenska ishockeyförbundet åtalas för sexuellt ofredande. Arkivbild.Foto: Bertil Ericson/TT

Det senaste året har präglats av dystra rubriker för Svenska ishockeyförbundet.

Det som varit mest centralt på senare tid har varit att en mångårig medarbetare avskedades i slutet av mars med hänvisning till arbetsbrist, men enligt uppgifter till bland annat TT fick personen gå på grund av att hen polisanmälde en medarbetare på förbundet för sexuella trakasserier.

Emotser fällande dom

Annons

Turbulensen har bland annat resulterat i att generalsekreteraren Tommy Boustedt meddelat sin avgång, bland annat efter kritik från flera Tre Kronor-profiler i flera öppna brev.

Nu har åklagare Johnny Järlefelt väckt åtal mot den anklagade personen på hockeyförbundet.

Den åtalade mannen misstänks ha sexuellt ofredat en kvinna.

– Det jag har påstått är att han har med händer fattat tag runt hennes överkropp, med sina ben låst hennes ben och sedan utfört juckande rörelser mot hennes underkropp, säger Järlefelt.

Ett vittne som ska ha se sett händelsen har förhörts i utredningen.

I stämningsansökan som har lämnats in till tingsrätten framgår att den åtalade "förnekar brott men vidgår fysisk kontakt med målsäganden".

– Min uppfattning är att det finns tillräckliga skäl för åtal, att jag på objektiva grunder kan emotse en fällande dom, säger Järlefelt.

Förnekar brott

TT: Vilket straff kan det röra sig om vid fällande dom?

– Jag kommer med all sannolikhet att föreslå ett förhållandevis högt bötesstraff.

TT: När kan man vänta sig en rättegång?

Annons

– Det är oklart med tanke på coronatider. Det är tingsrätten som styr detta och äger frågan.

Den åtalade mannens offentliga försvarare Kerstin Koorti säger till TT att hon inte vill kommentera målet förrän hon tagit del av åtalet.

Fakta: Stormarna kring Svenska ishockeyförbundet

+ Konflikt med Damkronorna

I augusti förra året valde samtliga uttagna spelare att tacka nej till en landslagssamling med Damkronorna. Strejken handlade bland annat om att spelarna ville ha ersättning för förlorad arbetsinkomst i samband med landslagsuppdrag. Konflikten drog ut på tiden och nådde en lösning först i oktober, när förbundet gick spelarna till mötes och nådde en uppgörelse.

+ Polisutredning kopplad till förbundet

I mars avslöjade SVT att en polisutredning kopplad till hockeyförbundet hade inletts. En person med anknytning till förbundet stod misstänkt för ett fall av sexuellt ofredande. "Vi har fått tips om att det ska vara ett flertal utsatta och vi skulle gärna vilja komma i kontakt med dem, men det har vi inte gjort", har poliskommissarie Fredrik Gårdare tidigare sagt till TT.

+ Protester efter uppsägning

En medarbetare på förbundet blev av med jobbet den sista mars. Formellt på grund av arbetsbrist, men TT erfar att medarbetaren ska ha legat bakom den polisanmälan som gjordes om sexuellt ofredande. Flera tunga hockeyprofiler – däribland Börje Salming, Mats Näslund och Bengt-Åke Gustafsson – har skrivit flera öppna brev för att protestera mot förbundets behandling av medarbetaren.

+ Anklagelser om könsdiskriminerande löner

I april avslöjade SVT att det finns anklagelser om könsdiskriminerande lönesättning och motsättningar mellan ledning och fack på hockeyförbundet. "Det här är inte alls bra och det skadar vårt anseende", sade förbundsordföranden Anders Larsson till TT.

+ Tommy Boustedt lämnar sitt uppdrag

Efter kritiken meddelar Svenska ishockeyförbundet den 22 april att generalsekreteraren Tommy Boustedt lämnar sitt uppdrag efter sex år på posten. "Det senaste året har varit en knölig tid för både förbundskansliet, och så klart även för mig personligen", sade han i ett pressmeddelande.

+ Åtal om sexuellt ofredande

Åklagaren Johnny Järlefelt väcker åtal mot personen med koppling till hockeyförbundet som tidigare polisanmälts för sexuellt ofredande.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons