Annons

"Att slå ut Lyon vore historiskt"

Fem år i rad har Lyon vunnit Champions League. I år bryts dominansen redan i sextondelsfinal, hoppas Linda Sembrant.
Hennes Juventus är redo att störta den franska giganten.
Fotboll • Publicerad 9 december 2020
Svenska landslagsmittbacken Linda Sembrant hoppas att hennes Juventus ska kunna skrälla mot storfavoriten Lyon i Champions League. Arkivbild.
Svenska landslagsmittbacken Linda Sembrant hoppas att hennes Juventus ska kunna skrälla mot storfavoriten Lyon i Champions League. Arkivbild.Foto: Aleksandar Djorovic/TT

I slutet av augusti i år vann Lyon den senaste upplagan av Champions League. Det stjärnspäckade franska laget slog tyska Wolfsburg med 3–1 i finalen, som skjutits fram på grund av coronapandemin.

Den femte raka CL-titeln slog fast att Lyon fortsatt är Europas, om inte världens, bästa klubblag på damsidan.

Annons

Men det var ändå inte samma överlägsenhet den här gången som tidigare, säger den svenska landslagsbacken Linda Sembrant. Och det ger henne hopp inför i kväll, då hennes Juventus tar emot Lyon i den första av två möten i Champions Leagues sextondelsfinal.

– Vi har en otroligt stor utmaning framför oss, ett Lyon som har varit i final i stort sett varje år. Men de är i en period där de kanske briljerar lite mindre än vanligt, säger Linda Sembrant inför hemmamatchen.

– Någonstans har vi allt att vinna, och att kanske kunna slå ut Lyon i en sådan här match, det hade varit historiskt. Vi går in med en mentalitet att vi kommer att stå upp bra.

"Annan mental känsla"

Att Juventus lott föll på Lyon beror på att det italienska laget är oseedat i turneringen. Men det betyder inte att det är ett lag som ska underskattas.

Turinklubben har två raka ligatitlar i bagaget och har inlett den här säsongen med nio segar. Och flera namnstarka värvningar de senaste åren, bland andra svenskduon Linda Sembrant och Lina Hurtig, gör Juventus till ett intressant framtidsbygge på Europanivå.

Och Sembrant tycker att Juventus har utvecklats mycket om man jämför med bara för ett år sedan, då laget åkte ur Champions League direkt i sextondelsfinal efter totalt 1–4 mot blivande semifinalisterna Barcelona.

– Framför allt när vi möter de bättre lagen, där har vi tagit steg. Så vi går in med en annan mental känsla än vi gjorde förra året mot Barcelona. Laget har vuxit och vi är mer förberedda i år än förra året, säger Sembrant.

Mardrömslottning för båda

Lyon får ändå ses som storfavorit, både i sextondelsfinalen och för att vinna hela turneringen, vilket i så fall skulle bli åttonde gången i klubbens historia.

Linda Sembrant medger att Juventus har fått tuffast tänkbara lottning. Men, påpekar hon, det har även Lyon.

– Lyon ett av de lag som man helst ville undvika. Deras lag har otroligt stor erfarenhet från de här matcherna, men jag tror absolut att de hellre hade fått en annan lottning. Vi är ett såpass starkt lag i den oseedade gruppen.

Annons

TT: Vore det bra för turneringen om Lyon inte vann det här året?

– Det vore väldigt bra om Lyon åkte ut nu, säger Linda Sembrant.

– De har en otrolig historik bakom sig men vem som vinner brukar jag inte bry mig så mycket om, om jag inte själv är med i de avgörande matcherna. Jag kollar bara på den här matchen mot dem. Och vi ska helt enkelt försöka köra ut dem ur turneringen.

Det här blir sista året som det är utslagsmatcher direkt i turneringen. Från och med nästa upplaga av Champions League införs gruppspel, precis som på herrsidan.

Det är verkligen dags, säger Linda Sembrant.

– Jag tycker att det är på tiden att det blir gruppspel i stället. Det är mer rättvist, och de lag som förtjänar det kommer då att ta sig till de sista matcherna.

Fakta: Champions League

I dag och i morgon inleds sextondelsfinalerna i damernas Champions League-fotboll. Returerna spelas 15, 16 och 17 december.

Två svenska lag är kvalificerade, Rosengård och Göteborg FC, som båda spelar i kväll. Rosengård inleder på bortaplan mot georgiska Lantjchuti, medan Göteborg tar emot Manchester City.

Finalen spelas på Gamla Ullevi i Göteborg den 16 maj 2021.

Det är den sista Champions League-säsongen innan gruppspel införs även på damsidan.

Några andra matcher med svenskintresse i kväll:

Spartak Subotica, Serbien—Wolfsburg (Fridolina Rolfö, Rebecka Blomqvist)

Juventus (Linda Sembrant, Lina Hurtig)–Lyon

Benfica—Chelsea (Jonna Andersson, Magdalena Eriksson)

Servette, Schweiz--Atlético Madrid (Hedvig Lindahl)

I morgon:

Ajax–Bayern München (Hanna Glas, Amanda Ilestedt)

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons