Annons

Avslöjande: Mickelson spelade bort 400 miljoner

Golfstjärnan Phil Mickelson avslöjas nu som spelmissbrukare. Han ska ha spelat bort motsvarande 400 miljoner kronor mellan 2010 och 2014.
"Han kan till och med ha varit pank", skriver Alan Shipnuck, författare av en biografi om Mickelson.
Golf • Publicerad 6 maj 2022
Phil Mickelson. Arkivbild.
Phil Mickelson. Arkivbild.Foto: John Minchillo/AP/TT

På sajten Firepit Collective presenterar Shipnuck ett avsnitt ur biografin, som kommer ut den 17 maj.

Där skriver han om upptäckten från dokument från amerikanska myndigheter, som gjorde en utredning om Mickelson 2014 då golfstjärnan anklagades för insiderhandel på börsen.

Annons

Myndigheterna fann att Mickelson hade spelat bort över 40 miljoner dollar (cirka 400 miljoner kronor) mellan 2010 och 2014. Under de åren tjänade Mickelson mer än 40 miljoner dollar per år på golfen, men han gjorde också av med enormt mycket pengar genom sin extravaganta livsstil med privatjet, stora hus, caddie, tränare samt en personlig kock. Han till och med köpte ett Tyrannosaurus Rex-kranie i födelsedagspresent.

Betalade inte caddien

Lägg därtill ett spelande på 10 miljoner dollar årligen. Shipnuck tror att Mickelson under de åren i bästa fall gick jämnt upp ekonomiskt, men han kan till och med ha gått back.

"Och Mickelsons inkomster sjönk betydligt mellan 2014 och 2017 då han inte vann något", skriver Shipnuck.

En usel ekonomi verkar också ha legat bakom att den mångåriga caddien Jim Mackay lämnade Mickelson 2017. Enligt Shipnuck låg Mickelson efter med löneutbetalningar till Mackay på miljontals kronor.

Försvarar han titeln?

Penningsituationen kan också delvis förklara Mickelsons flört med den nya Saudiarabienstödda och penningstinna golftouren som startar i juni. 51-åringen, som också velat kritisera PGA-touren genom sitt närmande till den omdiskuterade LIV-touren, fick dock häftig kritik över sitt uttalande tidigare i år:

– Vi vet att de (saudierna) mördade (journalisten Jamal) Khashoggi och att deras historia när det gäller mänskliga rättigheter är fruktansvärd. De avrättar folk där för att de är gay. När jag vet allt det här, varför skulle jag ens överväga det? För att det är en "once in a lifetime"-möjlighet att förändra hur PGA-touren fungerar, sade Mickelson.

Efter uttalandet tvingades han ta en timeout från golfen. Den första stora frågan är nu om Mickelson tänker försvara sin PGA Championship-titel senare i maj. Majortävlingen startar den 19 maj. Två dagar tidigare släpps boken om Mickelson, som kan skapa en hel del uppståndelse och krav på kommentarer från amerikanen.

Den andra stora frågan är om Mickelson ska spela i LIV-tourens första tävling i London den 9-11 juni. Enligt BBC kan PGA-touren och Europatouren ge tillåtelse för spelare att medverka i den tävlingen, dock inte i de senare tävlingarna i USA.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons