Annons

Bara fem NHL-spelare i VM-truppen

Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv har haft en stor utmaning med att ta ut en VM-trupp.
Inte mindre än 14 NHL-spelare nobbade VM-spel.
Ishockey • Publicerad 16 maj 2021
Förbundskaptenen Johan Garpenlöv har tagit ut VM-truppen. Arkivbild.
Förbundskaptenen Johan Garpenlöv har tagit ut VM-truppen. Arkivbild.Foto: Anders Bjurö/TT

Skälet är förstås pandemin som gjort att NHL-spelarna levt mångt och mycket som i bubblor och knappt kunnat träffa ens sina nära och kära. Att då direkt efter avslutad ligasäsong åka till Riga för att spela VM, med karantänsbestämmelser att ta hänsyn till både vid inresa och kanske sedan vid hemresan, har lett till många nej tack. Sex tillfrågade NHL-spelare har också tackat nej på grund av skador.

Tre Kronor har fem NHL-spelare i sin trupp. Garpenlöv kommer att fråga fler när de slagits ut ur Stanley Cup, men han är inte särskilt hoppfull om att få in fler.

Annons

– Med tanke på att man måste sitta i karantän i sex dagar innan man får spela den sjunde dagen blir det förstås svårare att få NHL-förstärkningar, säger förbundskaptenen.

"Vi har ett bra lag"

I sin trupp på 28 spelare, som inleder mot Danmark på lördag, är 20 VM-debutanter.

– Vi har ett bra lag. Jag ser positivt på gruppen och gillar resan vi gjorde i Carlson Hockey Games, säger han om den senaste turneringen i Tjeckien.

– Vi blev bättre och bättre. Jag gillar karaktärerna vi har, jag gillar att vi har spets åt alla håll – både defensivt och offensivt och jag gillar att alla levererat.

En spelare som kommit in i sista stund är målvakten Viktor Fasth som blev skadad under slutspelet med Växjö och inte spelat sedan dess.

– Vi känner att han är 100 procent. Han är lite äldre och kan hantera att inte ha spelat på ett tag. Det är skönt att få med honom, både som målvakt och som människa.

Succéspelaren uttagen

Pontus Holmberg gjorde succé i SM-slutspelet med Växjö och valdes till slutspelets mest värdefulla spelare. Att 22-åringen blev uttagen är ingen skräll, men frågan är hur han ska komma in i Tre Kronor utan att ha spelat med laget under VM-uppladdningen.

– Han har varit med tidigare och vi har haft med unga spelare förut som gjort det bra. Vi får se om han spelar i första matchen, säger Garpenlöv.

Fakta: VM-truppen

Målvakter: Viktor Fasth, Växjö, Samuel Ersson, Brynäs, Adam Reideborn, AK Bars Kazan.

Backar: Klas Dahlbeck, CSKA Moskva, Henrik Tömmernes, Genève-Servette, Lawrence Pilut, Traktor Tjeljabinsk, Jesper Sellgren, Frölunda, Nils Lundkvist, Luleå, Magnus Nygren, Davos, Albert Johansson, Färjestad, Viktor Lööv, Jokerit, Jonathan Pudas, Jokerit.

Forwards: Adrian Kempe, Los Angeles, Max Friberg, Frölunda, Pontus Holmberg, Växjö, Pär Lindholm, Skellefteå, Oscar Lindberg, Dynamo Moskva, Jesper Frödén, Skellefteå, Mario Kempe, CSKA Moskva, Isac Lundeström, Anaheim, Andreas Wingerli, Skellefteå, Carl Klingberg, Zug, Filip Hållander, Luleå, Marcus Sörensen, San Jose, Rickard Rakell, Anaheim, Victor Olofsson, Buffalo, Dennis Rasmussen, Metallurg Magnitogorsk.

Fakta: VM-truppen

Skadade/ej tillgängliga: Hampus Lindholm, Anaheim, Jakob Silfverberg, Anaheim, Johan Larsson, Arizona, Linus Ullmark, Buffalo, Adam Boqvist, Chicago, Gustav Nyquist, Columbus.

Tackat nej: Oliver Ekman-Larsson, Arizona, John Klingberg, Dallas, Jesper Bratt, New Jersey, Andreas Johnsson, do, Mika Zibanejad, New York Rangers, Oskar Lindblom, Philadelphia, Erik Karlsson, San Jose, Rasmus Dahlin, Buffalo.

Fakta: VM-truppen

VM avgörs i Riga, Lettland, den 21 maj-6 juni.

Grupp A: Sverige, Ryssland, Tjeckien, Schweiz, Slovakien, Danmark, Belarus, Storbritannien.

Grupp B: Kanada, Finland, USA, Tyskland, Lettland, Norge, Italien, Kazakstan.

Sveriges gruppspelsmatcher:

22 maj: Danmark.

23 maj: Belarus.

25 maj: Schweiz.

27 maj: Tjeckien.

28 maj: Storbritannien.

30 maj: Slovakien.

31 maj: Ryssland.

3 juni: Kvartsfinaler.

5 juni: Semifinaler.

6 juni: Final och bronsmatch.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons