Annons

”Bebben” hyllad på Ullevi före derbyt

IFK Göteborg bar svarta armbindlar i det allsvenska derbyt.
Spelarna och ledarna gick ut på Ullevi medan ”Heja Blåvitt” spelades. De var klädda i blå tröjor med vit text: ”Vi ska minnas Bebben Johansson i alla våra dar.”
Fotboll • Publicerad 8 maj 2021
Familjemedlemmar till den legendariske IFK-spelaren Bertil ”Bebben” Johansson, som gick bort i veckan, hedrar honom på läktaren inför lördagens match mot BK Häcken på Ullevi.
Familjemedlemmar till den legendariske IFK-spelaren Bertil ”Bebben” Johansson, som gick bort i veckan, hedrar honom på läktaren inför lördagens match mot BK Häcken på Ullevi.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Bertil Johansson avled i onsdags, 86 år gammal. Han hedrades på Ullevi före avspark i lördagens match mellan IFK Göteborg och Häcken.

Vid ena hörnflaggan stod hans inramade porträtt under en hängande blomsterkrans. Majsolen tvekade.

Annons

– ”Bebben”, du finns för alltid med oss. I minnena. I berättelserna. I sångerna. Vi tackar dig för allt du gjort för IFK Göteborg och de många människor du har berört. För SM-guld, segrar och mål. För skratten, glädjen och inte minst för givmildheten.

Så lät det i högtalarna när speakern läste upp klubbens minnesord, som fortsatte:

– Våra tankar går till ”Bebbens” fru Solveig, deras barn och barnbarn som är med oss här på Ullevi i dag.

Marcus Modéer, 37, är IFK Göteborgs medie- och informationsansvarige. För honom var Bertil Johansson inte i första hand klubbikonen ”Bebben”.

– Han var en kompis. Vi lärde känna varandra på Hönö där jag växte upp. Bertil och Solveig bodde en kort promenad från mitt föräldrahem. För de allra flesta som träffade Bertil utanför fotbollsplanen var han en skämtare och en generös berättare. Men det som ofta har slagit mig är att han var en fantastisk lyssnare som intresserat ställde frågor.

”Behövde ingen biljett”

Marcus Modéer berättar om hur han som barn flera gånger fick följa med Bertil och Solveig till Blåvitts allsvenska matcher på Gamla Ullevi under 1990-talet.

– Det var roligt, häftigt och spännande att gå förbi de långa köerna vid insläppet. ”Bebben” behövde ingen biljett. När grindvakten fick syn på honom öppnades en sidoingång omärkligt. Bertil nickade till vakten och så gick vi in.

Det tog ofta en bra stund att gå den korta vägen ner för läktaren till platsen ovanför ena avbytarbåset där ”Bebben” stod och såg på matcherna.

– Han stannade till för att skriva en autograf, bara byta några ord eller lyssna på någon som ville prata om ett tidigare möte eller berätta om någon bekant som hade träffat honom i något sammanhang. Jag upplevde att Bertil oftast verkade komma ihåg personerna. Han hade alltid ett gott minne.

Skyttekung och mästare

Under 14 år spelade Bertil Johansson för IFK Göteborg. Han gjorde 461 matcher och 292 mål. Han vann SM-guld med Blåvitt som spelare 1958, som tränare 1969 och blev allsvensk skyttekung två gånger.

Annons

De sista orden i minnestalet före avspark i lördagens Göteborgsderby:

– Vi uppmanar nu alla blåvita och fler därtill att förenas med oss i en hyllningsapplåd för den störste av dem alla. Bertil ”Bebben” Johansson, det här är för dig.

Hans närmast anhöriga stod på läktaren. De förenades med alla andra på Ullevi i en lång och varm applåd.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons