Annons

"Starkt irriterade över att det tog sådan tid"

Internationella skidförbundet, Fis, tvärvänder och stoppar alla ryska och belarusiska idrottare från alla tävlingar.
Skidor • Publicerad 1 mars 2022
Ryska längdstjärnan Natalia Neprjajeva. Arkivbild.
Ryska längdstjärnan Natalia Neprjajeva. Arkivbild.Foto: Aaron Favila/AP/TT
Karin Mattsson, ordförande i Svenska skidförbundet. Arkivbild.
Karin Mattsson, ordförande i Svenska skidförbundet. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Fis följer därmed en rad andra idrottsförbund som de senaste dagarna portat Ryssland och Belarus på grund av invasion av Ukraina.

Beslutet kommer efter att framför allt norska skidförbundet tagit strid för en uteslutning.

Annons

Norge var till och med berett att ställa in veckans världscuptävlingar i längd i Drammen och Holmenkollen om inte Fis ändrade sig.

Drog sig ur

Så sent som på måndagseftermiddagen upprepade Fis att ryska och belarusiska idrottare får fortsätta tävla internationellt under neutral flagg.

Men ett dygn senare hade Fis vikit sig för opinionen och stängt av länderna resten av säsongen.

"För att säkra säkerheten för alla idrottare i Fis tävlingar har Fis-ledningen enhälligt bestämt, i linje med IOK:s uppmaning, att inga ryska eller belarusiska idrottare får vara med i Fis-tävlingar på någon nivå över säsongen 2021/2022", skriver Fis i ett uttalande.

Då hade både ryska och belarusiska landslagen meddelat att man drar sig ur de norska längdtävlingarna.

– Det är ett mycket en bra beslut. Ett väntat beslut, men det är väldigt sent, säger Karin Mattsson, ordförande i Svenska Skidförbundet, till TT.

"Akut för Norge"

Hon fortsätter:

– För oss var det nödvändigt att få svar – och frågan var fullkomligt akut för Norge. För oss var det viktigt att stödja Norge i den här situationen och vi har hjälpts åt, säger Mattsson.

TT: Varför tror du att beskedet dröjt?

– Det är svårt att spekulera i. Fis har tidigare följt IOK:s rekommendationer. Så det är ett fullkomligt självklart beslut för Fis att ta efter i går.

Annons

Bland tävlingarna som påverkas av beslutet finns även skidspelen i Falun och alpina världscupen i Åre nästa helg.

"Sitter i knäet på Fis"

– Hela omständigheterna har inte underlättats då detta har skapat mycket mer jobb för oss. Men att vi nu har fått klarhet gör att vi vet vilken riktning vi ska ta och vilket spår vi ska jobba vidare i, säger Ulrika Backe Eriksson, vd för skidspelen i Falun.

TT: Vad hade ni gjort annars?

– Vi får inte ta egna beslut på den här nivån utan vi sitter lite i knäet på Fis här. Hela situationen är fruktansvärd och vi känner med ukrainska folket, naturligtvis. Vi välkomnar att vi vet vad som ska göras och att vi nu kan fokusera på tävlingen.

.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons