Annons

Berlusconis och Balotellis Monza mot Serie A

Staden Monza nära Milano är mest känd för sin Formel 1-bana.
Silvio Berlusconi har gjort sig ett namn som politiker, tv-magnat och mannen som ägde och lyfte Milan.
Nu är han på väg att ta AC Monza till Serie A.
Fotboll • Publicerad 5 maj 2021
Att ta Monza till Serie A är Mario Balotellis senaste äventyr i anfallarens brokiga karriär.Foto: Gian Ehrenzeller/AP/TT
Silvio Berlusconi och Adriano Galliiani under tiden i Milan. Arkivbild.Foto: Luca Bruno/AP/TT.

Med profiler som Mario Balotteli och Kevin-Prince Boateng i laget ligger Monza fyra och på kvalplats med två omgångar kvar av Serie B, men har bara två poäng upp till Salernitana som håller andraplatsen (direktuppflyttning).

Monza har aldrig spelat i den högsta italienska ligan, men sedan Berlusconi tog över klubben 2018 har det gått undan uppåt i seriesystemet.

Annons

Så sent som förra året avancerade Monza från Serie C.

Fick med sig Galliani

Berlusconi, skandalomsusad som politiker och affärsman, köpte Milan i mitten av 1980-talet och under hans ägarskap blev klubben på nytt en maktfaktor i såväl italiensk som europeisk fotboll.

På grund av privata och ekonomiska svårigheter såldes Milan 2017 och Berlusconi tog ny sats i Monza, tillsammans med sin mångårige medarbetare i Milan, Adriano Galliani.

Duon upplevde åtta ligaguld och fem Europatitlar under de över 30 åren i Milan. I AC Monza är Galliani ordförande och det är han som sköter spelaraffärerna.

En som lockades till klubben är dansken Christian Gytkjær. Han vräkte in mål för Lech Poznan i polska ligan när Galliani hörde av sig.

– För att vara ärlig kände jag bara till Monza genom Formel 1. Jag var tvungen att dubbelkolla och se allt, men så snart du träffar människorna runt klubben och hör om deras historia vet du att det inte kan vara ett dåligt beslut att komma hit.

"Har erfarenheten"

– De menar allvar. Du ser det ofta, att en rik person kommer in med mycket pengar men de här vet verkligen vad de ska göra. De har erfarenheten från sin tid i Milan. De vet vad de ska prioritera och vad de ska göra med pengarna. De har stora förhoppningar och det är ett spännande projekt, säger Gytkjær till The Sportsman.

Galliani, som en gång såg till att Zlatan Ibrahimovic hamnade i Milan, hade mängder av erbjudanden när han tackade för sig på San Siro.

Men Monza, där han är född, var ett givet val.

– Jag kunde inte förråda Milan. Jag var på lån i 31 år. Nu är jag tillbaka hemma, har Galliani sagt till Gazzetta dello Sport.

Annons

I de senaste två omgångarna har Monza besegrat toppkonkurrenterna Lecce och Salernitana. Hjälp från andra klubbar behövs för att knipa andraplatsen bakom redan uppflyttningsklara Empoli.

Annars blir det kvalspel. Lyckas Monza inte ta sig upp nu, får det bli ett nytt försök nästa säsong.

– Galliani och Berlusconi ger sig inte förrän vi lyckas. Det är det stora målet för alla. Det är ingen hemlighet, det finns ingen som viskar om det, säger Christian Gytkjær till The Sportsman.

På lördag möter Monza bottenlaget Cosenza på bortaplan.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons