Annons

”Beta” efter besvikelsen i Malmö: ”Taktisk miss av oss tränare”

Kristianstads DFF tappade 3–1 till 3–3.
Det svidande och oväntade poängtappet fick Elisabet Gunnarsdottir att vara självkritisk.
– Det var en taktisk miss av oss tränare, sedan tycker jag att spelarna blev rädda för att tappa segern, säger KDFF-tränaren.
Fotboll/Malmö • Publicerad 21 april 2018 • Uppdaterad 22 april 2018
Elisabet Gunnarsdottir.
Elisabet Gunnarsdottir.Foto: RICKARD NILSSON / TT

Kristianstads DFF ledde med 3–1 på Malmö IP och såg ut att ha Limhamn Bunkeflo i ett järngrepp.

Men plötsligt bytte Skånederbyt i damallsvenskan skepnad under sista kvarten.

Annons

Kraften i KDFF:s presspel tynade bort och förvandlades till en ängslig kamp för att inte tappa bort segern.

Det var precis vad som hände – och när Limhamn Bunkeflo kvitterade till 3–3 i 88:e minuten kände sig KDFF som förlorare.

Ledartrion Elisabet Gunnarsdottir, assisterande tränaren Björn Sigurbjörnsson och målvaktstränaren (och klubbchefen) Niclas Rhodin dröjde sig kvar länge vid sidlinjen efter matchen för att komma fram till vad det egentligen var som hände.

Lagom till presskonferensen hade en besviken ”Beta” analysen klar:

– Jag tror att vi spelade med för hög och aggressiv press, det straffade oss. Vi hade inte ork att genomföra den typen av försvarsspel i 90 minuter. Vi hade en back som forward. ”Tozz” (Therese Ivarsson) gjorde det riktigt bra i 75 minuter, men hon tog slut. Det var en taktisk miss av oss tränare, sedan tycker jag spelarna blev rädda för att tappa segern, säger Elisabet Gunnarsdottir till Kristianstadsbladet efter den officiella presskonferensen.

Men det såg länge ut att bli ett genidrag med att flytta upp mittbacken Therese Ivarsson som forward?

– Ja, men jag borde kanske också räknat in i bilden att hon inte skulle orka det presspelet i 90 minuter. Det är tyvärr något man får ta med sig som en punkt till nästa match. Jag tyckte dock att det gick jättebra, hon skapade ju flera andra bra anfallslägen och hon gjorde det riktigt bra i 70-75 minuter. Hon är ju inte dåligt tränad, men ovan vid löpduellerna och det rörelsemönstret, säger ”Beta”.

Om du hade fått göra om, vad hade du gjort då? Bytt Ivarsson eller flyttat ner henne i backlinjen?

– Nej, då skulle vi ha dragit ner försvarsspelet. Vi kunde låtit dem äga boll på egen planhalva. Vårt presspel är riktigt bra, men vi orkade inte det i 90 minuter.

Men det hade låtit annorlunda om ni hade vunnit med 3–1 efter två mål av Therese Ivarsson?

Annons

– Ja, men vi kunde ha gjort sex-sju mål också, så är det bara. Det känns väldigt surt, men en positiv grej är att vi fortfarande är obesegrade. Vi har gjort fyra mål på två matcher så det gamla snacket att vi inte gör mål behöver vi inte prata om. Nu får man tänka om lite, hur vi ska försvara oss.

Även om KDFF släppte in tre mål vill inte Elisabet Gunnarsdottir lägga skulden på spelarna i de bakre leden.

– Totalt gör backlinjen det ganska bra, det handlar om energin i det totala försvarsspelet. Vi orkade inte sätta press högre upp i banan.

Patrik PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons