Annons

Blatter tillbaka i rätten – bedyrar sin oskuld

Sepp Blatter hade repat sig och kunde fullfölja den andra rättegångsdagen.
Både Blatter och dito forna fotbollspampen Michel Platini, som är anklagade för korruption och bedrägeri, upprepade sin oskuld i rätten.
Fotboll • Publicerad 9 juni 2022
Sepp Blatter efter onsdagens rättegång.
Sepp Blatter efter onsdagens rättegång.Foto: Alessandro Crinari/AP/TT

Problemen för Sepp Blatter, ordförande i internationella fotbollsförbundet (Fifa) 1998–2015, började när han skulle tala för sin sak i rättssalen i schweiziska Bellinzona under onsdagen.

– Jag mår inte bra. Smärtorna är tillbaka och jag har problem med andningen. Jag tror inte jag kan genomföra detta nu, viskade 86-årige Blatter, som har haft hälsoproblem de senaste åren.

Annons

Dagen efter var emellertid Blatter vid bättre mod.

– Jag mår mycket bättre, tack, sade han när den andra rättegångsdagen inleddes.

"Gentlemen's agreement"

Sepp Blatter och den tidigare storspelaren Michel Platini, som var ordförande i det europeiska fotbollsförbundet (Uefa) 2007–2015, står anklagade för att ha förfalskat fakturor till den sistnämnde till ett värde om två miljoner schweizerfrancs, motsvarande 21 miljoner kronor. Pengarna utbetalades, med Blatters godkännande, till Platini med hänvisning till konsulttjänster för Fifa åren 1998–2002.

Härvan nystades upp 2015, och först nu – efter en sju år lång utredning – har alltså duon ställts inför rätta.

Både Blatter och Platini, 66, har hela tiden förnekat att de skulle ha gjort något fel och påstår att de haft en muntlig överenskommelse om att Platini skulle få betalt för sitt arbete som rådgivare till Blatter.

– I vår muntliga kontakt bestämde vi inte vilket datum som han skulle få den (betalningen), det var ett "gentlemen's agreement", och vi började jobba tillsammans omedelbart, sade Blatter när han blev förhörd i domstolen.

"De lurade mig"

Platini höll sig till samma utsaga – och hävdade att han snarare skulle ha fått mer betalt, men att han räknat fel i mellanskillnaden i det belopp han blivit utlovad och hans lön under de fyra år som han var rådgivare.

– Jag gjorde ett misstag. Jag var övertygad om att lönen var 500 000 schweizerfrancs (motsvarande 5 miljoner kronor) och insåg det när åklagarna visade mig kontraktet. Men Fifa visste att de lurade mig, sade Plaitini i rätten.

Platini blev sedan tillfrågad varför han väntade till 2011 på att påpeka för Fifa att han inte hade fått de pengar organisationen var skyldig honom.

– Jag har principer. Om någon är skyldig mig pengar kommer jag inte att fråga var pengarna är, sade Platini.

Annons

Skulle de tidigare fotbollsbossarna dömas riskerar de upp till fem års fängelse, men det troliga är att det vid en fällande dom blir ett villkorligt straff.

Fakta: Sepp Blatter och Michel Platini

Namn: Sepp Blatter

Född: Valais, Schweiz.

Ålder: 86 år.

Meriter: Ordförande för internationella fotbollsförbundet (Fifa) 1998–2015. Omvald fem gånger.

Avstängd: Blev 2015 avstängd av Fifas etiska kommitté i åtta år, vilket senare sänktes till sex år. 2021 blev han avstängd i ytterligare sex år.

Namn: Michel Platini

Född: Lorraine, Frankrike.

Ålder: 66 år.

Meriter: Trefaldig Guldbollenvinnare (1983, 84, 85). EM-guld med Frankrike 1984. Ligamästare med Saint-Étienne 1980–81. Ligamästare med Juventus 1983–84 och 1985–86. Ordförande för europeiska fotbollsförbundet (Uefa) 2007–2015.

Avstängd: Blev 2015 avstängd av Fifas etiska kommitté i åtta år, vilket senare sänktes till sex år. Han överklagade till idrottens skiljedomstol, Cas som sänkte straffet till fyra år.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons