Härlig födelsedag för Wendt när Blåvitt vann

Assist till målet som spräckte Mjällbymålvaktens långvariga nolla samt seger till IFK Göteborg gjorde försvararen Oscar Wendts födelsedag närmast perfekt.
Fotboll • Publicerad 24 oktober 2021
Oscar Wendt fick fira seger och födelsedag med fansen.
Oscar Wendt fick fira seger och födelsedag med fansen.Foto: Johan Nilsson/TT

Snacket inför matchen handlade om Mjällbymålvakten Carljohan Erikssons möjlighet att sätta nytt allsvenskt rekord i antal spelade minuter utan att släppa in mål. Med kvarten kvar till Erikssons tilltänkta rekord slog Oscar Wendt hörnan som blev början till slutet på Mjällbymålvaktens rekorddrömmar.

– En ”redig pöjk” som kör över allt i sin väg när han fått in siktet, säger Wendt om lagkamraten Carl Johanssons förmåga att nicka hörnor i mål.

Svenssons rekord kvarstår

Förre Halmstadmålvakten Håkan Svenssons mer än 20 år gamla svit på 808 minuter utan insläppt mål står sig därmed som rekord i fotbollsallsvenskan.

– Det blev inget rekord, men när man blickar tillbaka kan man vara stolt, säger Carljohan Eriksson om sina 793 minuter utan insläppt mål, vilket gör honom till allsvenskans tredje bästa målvakt genom tiderna i grenen.

Några minuter efter Carl Johanssons ledningsmål blev läget än värre för Mjällby. Backen Ivan Kricak kom för sent in i en duell, vilket gav honom rött kort.

Ledning samt en man mer på banan – i halvtid såg läget onekligen behagligt ut för Göteborg. Men, i början av andra halvlek sköt Mjällbys anfallare Armin Sarr in ett kvitteringsmål.

Matchen såg länge ut att sluta oavgjort, men med kvarten kvar klev Carl Johansson åter in i offensivt straffområde och nickade Blåvitt tillbaka i ledning.

– Han är en erkänt bra huvudspelare, säger Göteborgs tränare Mikael Stahre om sin mittback och tvåmålsskytt.

Klacksång på födelsedagen

Marcus Bergs nickmål, som betydde 3–1, befäste andra raka blåvita trepoängaren. Den anrika storklubben, med otaliga SM-guld samt två titlar i dåvarande Uefacupen i prisskåpet hemma på Kamratgården, befinner sig dock ännu farligt nära det allsvenska kvalstrecket.

– Faran är inte över, säger Mikael Stahre.

– Vi tar verkligen en match i taget, säger Oscar Wendt.

En större skara tillresta blåvita fans stöttade sitt lag samt sjöng för födelsedagsbarnet.

– Jättekul, sjukt bra stöd matchen igenom, säger Wendt om inramningen runt Strandvallen.