Annons

"BP" har fått ett sent genombrott

För ett drygt ett år sedan var Björn Persson på väg att lägga av. Nu är division IV-spelaren från Knislinge på väg mot allsvenskan.
Sport • Publicerad 13 december 2002
En stor stark. Björn Persson var ifjol på väg att sluta med handboll. Nu är han på väg mot allsvenskan med IFK Kristianstad. BILD: PETER ÅKLUNDH
En stor stark. Björn Persson var ifjol på väg att sluta med handboll. Nu är han på väg mot allsvenskan med IFK Kristianstad. BILD: PETER ÅKLUNDHFoto: 

Efter tio säsonger i Knislinge hade Björn Persson allvarliga planer på att sluta. Klubben drabbades av spelarflykt och begärde sig ner i division IV. För den 32-årige försvarsbjässen återstod bara ett alternativ – att lägga av. – Jo, det kändes inte så intressant att spela i fyran, medger Björn. Då ringde IFK Kristianstad. – Det var i grevens tid, skrattar lastbilschauffören från Knislinge. IFK behövde ett komplement i försvaret. ”BP” funderade och hoppade på en satsning. Det ångrar han inte idag. Nu, ett och ett halvt år senare, har 33-åringen fått något av ett sent genombrott. Han är doldisen som aldrig får de stora rubrikerna. Han är också en av IFK Kristianstads bästa försvarsspelare som i kväll spelar toppmatch i ettan. Seger borta mot Stavsten innebär ett stort steg mot en allsvensk plats. – Jag tror vi har en bra chans mot Stavsten. Allsvenskan? Jo, jag tror vi klarar det på något vis. Det ska gå vägen, men det är väldigt jämnt och sista matchen mot Ystads IF kan bli helt avgörande, funderar Björn Persson. Tränaren Uffe Larsson är imponerad av ”fyndet” från Knislinge: – Det är roligt att handbollsspelare utvecklas även efter 30. Han är nog den som utvecklats mest under min tid som tränare i IFK. – Han var väldigt snäll när han kom, men det är mer power i honom nu. När vi ställer upp med ”BP” och ”Kimmen” i försvaret är det inte lätt att komma förbi, säger Uffe som minns hur det gick till när man hittade Björn Persson inför förra säsongen. – Vi skulle ha ett komplement på linjen. Då dök hans namn upp. Det var ”Kaga” (Roger Börjesson) som föreslog honom. Nu är ”BP” en viktig kugge, framförallt i 6–0-spelet. Sin storlek till trots är han fortfarande en snäll Björn, men mot IFK Malmö i söndags fick han tre tvåminutersutvisningar och fick lämna planen. – De första två var billiga, men den tredje var kanske okej. Jag fick kanske utvisningar som andra borde haft i stället, säger Björn lågmält. Senast han drog på sig tre ”tvåminutare” minns han knappt. – Det är många år sedan. Säkert fem-sex år… Björn Persson är en utpräglad försvarsspelare. IFK-spelaren är stark som en björn i försvaret och är som gjord för uppgiften. Men någon stor anfallsspelare är han inte. Framåt är han så anonym att folk undrat om han är höger- eller vänsterhänt. Men mot Torslanda gjorde Björn tre mål – på tre skott. – Men Torslanda var inte bra. Det ska gudarna veta, säger Björn, som specialiserade sig som försvarsspelare när den offensiva platsen i Knislinge var upptagen. – Roger Börjesson spelade framåt och då gällde det att hitta någon annan plats där man kunde hävda sig. I kväll kan veteranen som för drygt ett år sedan höll till i ”lingonserien” ta ytterligare ett kliv mot allsvenskan. Patrik Persson FaktaBjörn Persson Ålder:33. Född:Knislinge. Bor:Hanaskog. Familj:Nej. ”Bara katten som blev över i flytten”. Yrke:Chaufför. Klubbar:IFK Knislinge, IFK Kristianstad. Aktuell:Försvarsbjässe som är på väg mot allsvenskan med IFK Kristianstad.

HANDBOLL KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons