Annons

Bragdguldet ger positiva effekter

De senaste åren har nyheterna kring cykelsporten mest handlat om dopning. Med tisdagens bragdguld hoppas eldsjälen Thomas Nilsson att sporten ska få uppleva lite positiva effekter.
Sport • Publicerad 5 december 2002
Efter tisdagens bragdguld till Susanne Ljungskog hoppas kristianstadsbon och eldsjälen Thomas Nilsson att sporten ska få uppleva lite positiva effekter. BILD: PER ROSENQVIST
Efter tisdagens bragdguld till Susanne Ljungskog hoppas kristianstadsbon och eldsjälen Thomas Nilsson att sporten ska få uppleva lite positiva effekter. BILD: PER ROSENQVISTFoto: 

Kristianstadsbon Thomas Nilsson fanns på plats i Belgien den där dagen i oktober när Susanne Ljungskog körde sitt bragdlopp, och bärgade den första svenska VM-medaljen sedan Marianne Berglund vann VM i början av 80-talet. – Jag vet att vi trodde det var kört, när det var så kort sträcka kvar och Susanne låg så mycket efter. Men Ljungskog körde in 20 sekunder på en och en halv kilometer – och då visste jag att hon skulle vinna. Gör man det så är man också starkast i fältet, jag hade gåshud när hon körde in över mållinjen. Hon var verkligen värd sin bragdmedalj, säger Thomas Nilsson, som brunnit för cykelsporten i 30 år. Han minns när Bernt Johansson vann OS-guld i Montreal 1976. Det var också senaste året en cyklist tilldelades bragdguldet. Fram till i tisdags. – Jag hörde på radion att Susanne Ljungskog fått bragdguldet. Jätteroligt, säger Thomas Nilsson. Bragdguldet innebär naturligtvis en massa bra PR för en sport som de senaste åren mest blivit omskriven i dopningssammanhang. – Svensk cykelsport behöver verkligen lite positiv reklam. jag hoppas det här i förlängningen kan leda till att vi får fler utövare, säger Thomas Nilsson. I Sverige är cykel en liten sport. Här har cykelförbundet också tagit krafttag mot det som svärtat ned sporten de sista åren – dopningen. – Dopningskontrollerna har ökat markant, och det tycker jag är jättebra. Redan i fjor bestämde sig cykelförbundet för att ta tag i den här biten på allvar, säger Thomas. Både efter Bernt Johanssons OS-guld och Marianne Berglunds VM-medalj så upplevde cykelsporten ett uppsving i Sverige. – Men om samma sak ska hända nu så behöver alla klubbar hjälpa till. Vi måste ut och marknadsföra sporten, jobba med uppsökande verksamhet, säger Nilsson. Och då kan vi vänta en ny cykel-boom i Sverige? – Jag hoppas det. men samtidigt är det många fler aktörer på marknaden nu, vilket också påverkar. Det finns många sporter som är både lättare att utöva och tar mindre tid än cyklingen... se hur innebandyn fick ett gigantiskt uppsving under 90-talet. Men kan vi hjälpas åt både klubbar och i förbundet så kanske det går att utnyttja Bragdguldet, säger Nilsson. Fakta Det var tredje gången cykelsporten får Bragdguldet, först ut var bröderna Fåglum efter lagtempoguld 1967 innan Bernt Johansson belönades för sitt klassiska lopp i Montreal nio år senare.

CYKEL KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons