Annons

Burman en sekund från pallen: "Ger mersmak"

Aleksandr Bolsjunov fick revansch efter den kaosartade avslutningen på skid-VM, och tog hem världscupmasstarten över 15 kilometer.
Bakom den överlägsne ryssen imponerade Jens Burman med karriärens bästa lopp.
Skidor • Publicerad 13 mars 2021
Sveriges Jens Burman. Arkivbild.
Sveriges Jens Burman. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Burman är i sitt livs kanske bästa form. För knappt en vecka sedan gjorde han sin skidkarriärs dittills bästa resultat när han blev femma på VM-femmilen.

I schweiziska Engadin förbättrade han det ytterligare.

Annons

Ända in på upploppet av masstarten över 15 kilometer var svensken med i kampen om pallplatserna. Men till slut fick han se sig knappt slagen av två norrmän, Johannes Høsflot Klæbo och Pål Golberg, och blev fyra.

– Det var starka gossar, så det var en ganska tuff uppgift. För att det skulle gå hem hade jag behövt ha en liten lucka, säger Burman på telefon till TT.

Upp till en historisk pallplats skiljde ändå bara 1,1 sekund, och han har nu ett fint utgångsläge inför söndagens ovanligt långa jaktstart, 50 kilometer i fri stil.

– Det har jag aldrig kört tidigare faktiskt, och inte på en så här platt bana. Det är väldigt svårt att se vad som kommer att ske, men jag hoppas att vi kan vara ett gäng som kan vara med och köra och få till något bra. Jag har ett bra utgångsläge, säger Burman.

Chanslös mot Bolsjunov

Sex åkare kommer gå ut i jaktstarten inom tio sekunders marginal, och lär snabbt bilda en klunga på jakt efter lördagens segrare Aleksandr Bolsjunov.

I masstarten satte ryssen in det avgörande rycket med några kilometer kvar, och Jens Burman hade gärna haft en bättre position i det läget.

– Jag kände mig väldigt pigg i dag. Det är svårt att sia om hur det hade kunnat gå, men om jag hade legat kloss i rygg så hade jag kanske kunnat vara med där. Nu fick jag ligga och köra för att försöka komma i kapp. Men det går ju inte, han är skitstark så det är inte bara att dunka i kapp, det gäller att vara i rygg när han väl kör, säger Burman.

Bolsjunov hade redan säkrat segern i den totala världscupen, men det fanns ändå tändvätska så att det räckte och blev över inför säsongens näst sista lopp

VM-drama

Bakgrunden är den dramatiska avslutningen på skid-VM i Oberstdorf, där Bolsjunov och norrmannen Johannes Høsflot Klæbo gjorde upp om guldet, men där ingen av dem fick det.

En duell på upploppet ledde till att Bolsjunov bröt staven, att Klæbo så småningom diskades, och att en annan norrman, Emil Iversen, blev guldmedaljör.

Annons

I lördagens masstart försökte Klæbo hänga på så länge det gick, men fick erkänna sig slagen på det sista varvet. Då satte ryssen iväg och ingen kunde svara, inte ens Klæbo.

Till slut skrevs Aleksandr Bolsjunovs segermarginal till 18,4 sekunder före Klæbo, som vann spurten om andraplatsen före Pål Golberg och Jens Burman.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons