Annons

Christian trivs bra i Monaco

FRIIDROTT STOCKHOLM Christian Olsson har redan två månaders träning bakom sig inför nästa säsong. Mellan träningspassen har han hunnit flytta från Lindome till Monte Carlo. Men julen – den firar han hemma i Sverige.
Sport • Publicerad 18 december 2002
Hemma i Sverige för att fira jul. Christian Olsson har flyttat till Monte Carlo, men nu väntar först julfirande i Sverige och sen ett tre veckors långt träningsläger i Sydafrika innan han återvänder till Monaco.
Hemma i Sverige för att fira jul. Christian Olsson har flyttat till Monte Carlo, men nu väntar först julfirande i Sverige och sen ett tre veckors långt träningsläger i Sydafrika innan han återvänder till Monaco.Foto: 

Det kommer nog att ta tid innan Christian Olsson hinner göra sig riktigt hemmastad i Monte Carlo och i sin lägenhet. Juletiden är vikt åt Sverige, den 27 december väntar tre veckors träningsläger i Sydafrika och strax därefter drar innesäsongen i gång med en tävling i ryska Samara utanför Moskva den 26 januari. Till sin stora etta med kök på 67 kvadratmeter i Monte Carlo har han i alla fall fått sin specialbeställda säng, 210 lång och 180 bred.

–Normalsängarna i Frankrike är 180 centimeter. Jag var tvungen att beställa en säng, så flytten blev försenad tre veckor, säger Christian Olsson som sedan sista veckan i november kan tituleras monegask.

Annons

–Nu har jag i alla fall soffa, säng och en liten tv. Men det är inga kanaler på den ännu.

Flytten hemifrån har inneburit en stor omställning för den 22-årige göteborgaren. Inte bara för att han kommit till ett nytt land med ett språk han inte behärskar. Laga mat, diska, städa, tvätta – nya sysslor för den unge idrottsstjärnan.

– Hoppat tresteg har jag gjort sedan jag var tio år. Tvättat kläder har jag gjort i tre veckor, säger Christian, som nu är hemma i Sverige för julfirande.

På Stade Louis II har han dock snabbt funnit sig tillrätta. På arenan i Monte Carlo har grundträningen inför nästa säsong skett. På banorna och i gymet. Oftast tillsammans med en inbodd svensk hoppmonegask – Kajsa Bergqvist.

Till nästa säsong – som efter den ryska premiären bland annat innehåller Globengalan 18 februari och de tre andra innetävlingarna i Euro Series före inne-VM i Birmingham i mars och en utesäsong med premiär i början av juni – har Tregaro och Olsson tänkt sig att Europamästaren ska bli snabbare för att även kunna hoppa hem världsmästerskapet 2003. Mångårige tränaren Yannick Tregaro har i den ambitionen inspirerats av amerikanske längdstjärnan Mike Powells tränare Randy Huntington.

–Jag har jobbat mest med löpning, säger Christian Olsson. Jag vill få ett effektivare löpsteg och öka hopphastigheten.

Några resultatmål för 2003 har den framgångsrika duon Olsson/Tregaro inte satt upp. Det finns gott om andra mål. Som VM både inomhus och utomhus.

Och en rekordsvit att knäcka.

En viss Jonathan Edwards har gjort en svit är på 24 raka tävlingar över 17 meter. Christian Olsson är uppe i 22.

–Jag har tre tävlingar kvar då, säger han. Om jag är skadefri tror jag att jag hoppar över 17 meter i första tävlingen. (TT)

Av Peter Wikström, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons