Christopher Nihlstorps storspel räddade en poäng till Osby

Han kom, han sågs och han segrade – tja, nästan i alla fall. Christopher Nihlstorps storspel räckte till 2-2 för Osby IK i derbyt mot Tyringe SoS.
Sport • Publicerad 22 januari 2004
Christopher Nihlstorp hade det svettigt mellan stolparna.
Christopher Nihlstorp hade det svettigt mellan stolparna.Foto:
Lånet från elitserien Christopher Nihlstorp storspelade mellan stolparna och räddade en poäng i derbyt mot Tyringe. BILDER: BOSSE NILSSONFoto:

– Det känns bra att vi knep en poäng, ler Nihlstorp.

Och din insats?

– Jo, jag är jättenöjd. Det var ett svårt prov och jag klarade det.

Osby IK:s förstemålvakt Jani Palmroos lämnade föreningen lagom till säsongens fjärde och sista derbymatch mot Tyringe SoS. Osby tvingades att blixtinkalla Mif:s jättetalang Christopher Nihlstorp, som i år har spelat fem elitseriematcher.

19-åringen ställde upp på kortast möjliga varsel – men gjorde stor succé. Kanske har hemmapubliken redan glömt bort Jani Palmroos. Desto mer saknad lär Christopher Nihlstorp bli.

– Christopher gör en helt fantastisk insats. Med honom i målet framöver hade Osby haft den klart bästa målvakten i serien, säger Osbytränaren Jari Laakonen, som inte var sparsam i sitt beröm.

– Jag är imponerad. Killen inger ett otroligt lugn och har en stark fokusering. Vi är otroligt tacksamma att han kunde ställa upp för oss ikväll.

Christopher Nilstorp var hur stabil som helst – han släppte knappt en retur på hela matchen.

– Det är väl ett litet kännetecken för mig. Min målvaktstränare i Malmö, Stefan Lade jobbar mycket med den biten. Mif-målvakten hade en på förhand mycket svår uppgift. Han kom till ett Osby som hade släppt in femton mål på de två senaste matcherna – och ställdes mot Tyringe SoS i en het derbyfight.

Matchupptakten blev rejält svettig. Tyringe låg på ordentligt i början och tvingade Nihlstorp till flera fina räddningar.

– Det var bra att man hade mycket att göra. Jag kom ordentligt in i matchen från början. Det hade varit värre om jag hade fått vänta och vänta innan de första avsluten kom, säger Nihlstorp.

Trots underläge spelmässigt var det Osby som kunde ta ledningen med såväl 1-0, som 2-0. 1-0 var ett samarbete mellan hemmalagets två bästa spelare Henrik Samevik (bäst offensivt) och Jens Nilsson (bäst defensivt). Nilsson frispelades och stötte in pucken samtidigt som han åkte in i både Fredrik Alm och motståndarmålet.

2-0 gjorde Samevik själv på en underbar framspelning av Johan Carlsson. Osby var millimetrar från att öka på till 3-0.

Istället kontrade Tyringe in 2-1, precis i slutet av perioden – ett psykologiskt viktigt mål. I den andra perioden kvitterade Csaba Prokec sedan Osby missat litet grann i sitt försvarsspel. 2-2 blev slutresultatet, trots att det fanns gott om chanser att avgöra för båda lagen. Strukturen på spelet var inte det bästa alla gånger – ett individuellt misstag kunde ha avgjort. I slutet av tredje perioden var det Tyringe som pressade. Csaba Prokec hade ett friläge i slutet som Nihlstorp räddade.

– Jag är nöjd med en poäng, inte minst med tanke på att Hästen förlorade. Osby är dessutom ett starkt hemmalag, säger Tyringetränaren Jari Lehtinen.

– En tuff och intensiv derbyfight – en bra sådan, menar Jari Laakonen som var nöjd med sitt lag.

Kände Christopher Nihlstorp av derbystämningen då?

– Jodå, det var ett jäkla liv på läktarna. Tyringeklacken var bra, fast de gillar nog inte mig, skrattar Christopher Nihlstorp.

Osbysupportrarna är i alla fall tacksamma och kommer att sakna Christopher Nihlstorp. I morgon återvänder 19-åringen till vardagen i Mif:s juniorlag.

Jens Brogren

Matchfakta

Osby IK-Tyringe SoS 2-2 (2-1, 0-1, 0-0)

Första perioden:1-0 (10.04) Jens Nilsson (Henrik Samevik), 2-0 (17.24) Henrik Samevik (Johan Carlsson), 2-1 (19.32) Jan Sjödin (Mikael Gath), spel fyra mot fem.

Utvisningar: Osby:1x2, Tyringe:1x2.

Skott:12-11.

Andra perioden:2-2 (15.05) Csaba Prokec (Robert Örn, Mattias Östling).