Annons

Corona i EM-laget – Koppang missar premiären

Sveriges handbollsdamer har fått in covid-19 i laget med bara timmar till EM-premiären mot Serbien.
Nina Koppang testades positivt i går och missar kvällens match.
Handboll • Publicerad 4 november 2022
Nina Koppang missar kvällens EM-premiär i handboll. 20-åringen har testats positivt för covid-19. Arkivbild.
Nina Koppang missar kvällens EM-premiär i handboll. 20-åringen har testats positivt för covid-19. Arkivbild.Foto: Magnus Lejhall/TT

Hela den svenska EM-truppen har PCR-testats tre gånger den senaste veckan: i lördags, i tisdags och när laget anlände till Slovenien i onsdags. Efter uteslutande negativa provsvar kom beskedet på torsdagskvällen att Nina Koppang testats positivt.

Den 20-åriga högernian har nu isolerats från resten av laget.

Annons

Koppang är mästerskapsdebutant trots att oddsen talat emot henne. Så sent som i våras visste hon inte ens om hon skulle kunna spela handboll igen, efter att ha drabbats av blodproppar i lungorna.

"Nina har kunnat träna som vanligt och vi ser det i nuläget som en symptomfri infektion. Då hennes CT-värde är högt, vilket är bra i det här sammanhanget, finns det goda förhoppningar om att hon snart kan vara tillbaka med övriga truppen", säger landslagsläkaren Örjan Johannesson i ett uttalande.

CT-värdet ger en indikation på hur mycket virus ett prov innehåller. Ju högre värde desto lägre mängd.

I nuläget verkar ingen annan i laget ha smittats. Mittsexan Clara Monti Danielsson, som delat rum med Koppang, har lämnat ett negativt snabbtest nu på morgonen och är uttagningsbar till kvällens match.

I morgon bitti kommer hela laget återigen att testats, skriver handbollslandslaget.

Sverige–Serbien har avkast klockan 20.30 i kväll.

Fakta: Handbolls-EM 2022

Datum: 4–20 november 2022

Värdstäder: Ljubljana, Slovenien (Arena Stozice), Celje, Slovenien (Arena Zlatorog), Skopje, Nordmakedonien (Boris Trajkovski), Podgorica, Montenegro (Arena Moraca)

Grupp A (Ljubljana): Norge, Ungern, Kroatien, Schweiz

Grupp B (Celje): Danmark, Sverige, Slovenien, Serbien

Grupp C (Skopje): Frankrike, Nederländerna, Nordmakedonien, Rumänien

Grupp D (Podgorica): Polen, Montenegro, Tyskland, Spanien

De tre bästa lagen i varje grupp går vidare till huvudrundan där grupperna A och B korsas och C och D. Ettorna och tvåorna i respektive grupp i huvudrundan går till semifinal, treorna till match om femteplats. Sveriges eventuella huvudrunda spelas i Ljubljana.

Sveriges gruppspelsmatcher:

4 november: Serbien

6 november: Slovenien

8 november: Danmark

Källa: Handbollslandslaget.se.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons