Annons

Coronakaos i Serie A – bara ett lag dök upp

Smittspridningen av covid-19 ställer till det i Serie A-fotbollen.
Fyra lag, bland annat serieledande Inter, ställde på olika håll upp för avspark – utan en motståndare på plan.
Samtidigt tappade Sampdoria, med Albin Ekdal som kapten, ledning till 1–2-förlust hemma mot Cagliari.
Fotboll • Publicerad 6 januari 2022
Inters tränare Simone Inzaghi ropar ut instruktioner till sina spelare under "träningspasset" på Renato Dall'Ara-stadion i Bologna. Hemmalaget satt i karantän och kunde inte komma till spel.Foto: Massimo Paolone/AP/TT

Att bara ett lag inväntar avspark utan någon motståndare i sikte har hänt tidigare under pandemin i Serie A-fotbollen.

På trettondagen var det dags igen.

Annons

På fyra ställen.

Först på Renato Dall'Ara-stadion i Bologna, där gästande serieledaren Inter värmde upp och förberedde sig för avspark – men något motstånd dök aldrig upp.

Bologna meddelade nämligen på onsdagen att fyra spelare i truppen testat positivt för covid-19 och därför beordrades hela laget att sätta sig i karantän.

Men trots det ville ligan inte – precis som tidigare – skjuta fram matchen. Efter 45 minuter utan motståndare klev Inter av planen och lär troligen, i ett första skede, tilldelas seger med 3–0.

Senare under trettondagen väntade samma sak på tre andra ställen: Atalanta–Torino, Salernitana–Venezia och Fiorentina–Udinese.

"Titta på Premier League"

Torino, Salernitana och Udinese har drabbats hårt av viruset på sistone och kunde inte komma till spel i sina respektive matcher. Men inte heller där sköts matcherna upp.

Det har, som sagt, skett tidigare under pandemin att bara ett lag dykt upp, och därmed tilldelats en 3–0-seger. Vid samtliga tillfällen har dock det förlorande laget överklagat – och fått rätt – vilket slutligen lett till att matchen spelats om. Så blev bland annat fallet med stormatchen Juventus–Napoli förra säsongen.

Anledningen till de udda scenerna? Kortfattat en kollision mellan Serie A:s covid-19-protokoll samt nationella och regionala bestämmelser på ett ganska typiskt italienskt vis.

– Titta på Premier League. De har haft fler positiva fall än Italien, men de har skyddat det sportsliga genom att skjuta upp matcher och ordna nya datum för mötena, säger Torinos ordförande Urbano Cairo enligt italienska nyhetsbyrån Ansa.

Sampdoria förlorade

I den tidiga Serie A-matchen, som faktiskt blev av, förlorade Albin Ekdals Sampdoria med 1–2 i hemmamötet med Cagliari.

Annons

Den rutinerade anfallaren Manolo Gabbiadini gav hemmalaget ledningen med ett läckert halvvolleyskott i den 18:e minuten.

Men Cagliari vände i andra halvlek.

Först kvitterade Alessandro Deiola genom att slå in sin egen retur i nät, och 20 minuter från slutet fick Leonardo Pavoletti ett öppet läge från nära håll som han förvaltade väl.

Som lök på laxen drog dessutom Sampdoriamittfältaren Antonio Candreva på sig ett rött kort i slutskedet av matchen.

Lazio, som jagar en Europaplats, fick nöja sig med 3–3 hemma mot Empoli – och det sedan stjärnan Sergej Milinkovic-Savic räddat poäng på tilläggstid.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons