Annons

Covid i fotbolls-EM – tyska stjärnan smittad

Samtidigt som EM i England går in i den andra gruppspelsomgången har coronaviruset letat sig in i turneringen.
Till de nyligen smittade hör den tyska anfallsstjärnan Lea Schüller.
Fotboll • Publicerad 11 juli 2022
Tysklands anfallsstjärna Lea Schüller har testat positivt för covid-19. Arkivbild.
Tysklands anfallsstjärna Lea Schüller har testat positivt för covid-19. Arkivbild.Foto: Swen Pförtner /AP/TT

Redan innan turneringen hade startat kom besked från värdnationens håll om att Arsenal-försvararen Lotte Wubben-Moy tvingats lämna truppen efter att ha testat positivt för covid-19. 23-åringen hoppas kunna återvända till samlingen vid senare tillfälle.

Därefter var det Italiens mittfältare Valentina Cernoias (Juventus) tur att missa sin nations öppningsmatch efter ett positivt test.

Annons

Det svenska landslaget har än så länge varit förskonade från viruset. Efter öppningsmatchen mot Nederländerna kom dock besked om att nederländska Manchester United-mittfältaren Jackie Groenen blivit smittat.

Detta har fått Sverige att vidta extra försiktighetsåtgärder.

– Vi har restriktioner och det kommer handla om att inte hälsa för mycket på folk på läktaren. Vi måste fortsätta ha respekt för covid, för det är ingenting som har försvunnit. Det är något vi kommer att ta till oss, att inte göra det, säger mittfältaren Kosovare Asllani till TT.

Tyska skyttedrottningen covid-positiv

De positiva covidtesten har trots det fortsatt att trilla in. Det österrikiska förbundet rapporterar att Arsenal-backen Laura Wienroither inte kommer spela kvällens match mot Nordirland efter ett positivt test.

Det har även den finska Juventus-försvararen Tuija Hyyrynen gjort, samt två ledare ur den finska staben. Hyyrynen riskerar därmed att missa kommande matchen mot Danmark.

Det allra största namnet som smittats av viruset är dock Tysklands måldrottning Lea Schüller. Bayern München-anfallaren vann skytteligan i Bundesliga under fjolåret men har nu tvingats självisolera på obestämd tid, skriver det tyska förbundet. Schüller gjorde 2–0-målet i premiärsegern mot Danmark (4–0).

19 personer magsjuka i Schweiz

I Sveriges kommande motståndare Schweiz är det dock en annan typ av virus som härjat. Magsjuka har drabbat åtta spelare och elva personer från ledarstaben som nu hålls isolerade. Det är ännu oklart exakt vad det är för åkomma som rör sig i det schweiziska landslaget.

– Jag har kontakt med den medicinska organisationen för Uefa, vi har inte landat i exakt vad det här är, det är en pågående diskussion, säger svenska landslagsläkaren Houman Ebrahimi till TT.

Fakta: Covidsmittade spelare i fotbolls-EM

Dessa spelare har testat positivt för coronaviruset under turneringens gång.

England: Lotte Wubben-Moy, Arsenal

Finland: Tuija Hyyrynen, Juventus

Italien: Valentina Cernoia, Juventus

Nederländerna: Jackie Gronen, Manchester United

Tyskland: Lea Schüller, Bayern München

Österrike: Laura Wienroither, Arsenal

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons