Harder sänkte Finland: "Lättnad att ha vunnit"

Pernille Harders nickmål frälste finalisten från EM 2017 mot Finland.
"Vi var inte riktigt 100 procent skärpta – inklusive mig själv", säger Danmarks Nadia Nadim till Uefas webbplats.
Fotboll • Publicerad 12 juli 2022
Danmark firar Pernille Harders segermål mot Finland.
Danmark firar Pernille Harders segermål mot Finland.Foto: Rui Vieira/AP/TT

I det finländska laget saknades både skadade Adelina Engman och Tuija Hyyrynen som testats positivt för covid-19.

I Danmark var både Sofie Svava och Rikke Madsen bänkade. Därtill saknades supertalangen Kathrine Møller Kühl på grund av avstängning. Däremot hade anfallsstjärnan Nadia Nadim tagit plats i startelvan.

Nadim var även den danska som inledde matchen på MK Stadium i Milton Keynes piggast. Först testade hon Tinja-Riikka Korpela, den finländska målvakten, med ett distansskott. Ett par minuter senare höll hon sig framme igen. Anfallaren styrde ett lågt inspel mot bortre gaveln, men fick en dålig träff och Korpela var återigen med på noterna.

Finland skapade sin bästa målchans efter ett par fina kombinationer på högerkanten. Avslutet från Emma Koivisto, som nyligen blev klar för Liverpool, gick dock utanför.

Efter ungefär tio minuters spel nickade den danska mittbacken Stine Ballisager Pedersen ihop med Linda Sällströms bakhuvud. Smällen ledde till ymnigt näsblod för Ballisager Pedersen och ett långt avbrott.

Mer kamp än finlir

Resten av halvleken präglades främst av hårda dueller och slarvigt passningsspel från båda lagen.

I andra halvlek var danskorna nära att ta ledningen direkt. Nadim fick fritt skottläge i straffområdet, men det ville sig inte den gången heller.

I den 56:e minuten gjorde Danmark ett dubbelbyte och kastade in Sofie Svava och Sofie Bredgaard.

Svava inledde piggt och spelade direkt fram mittfältaren Sofie Junge Pedersen, men avslutet gick högt över.

Harder & Holmgaard

I den 68:e minuten frispelade storstjärnan Pernille Harder inhopparen Karen Holmgaard. Men ännu en gång stod Korpela för en vass räddning.

Fyra minuter senare höll sig duon Harder och Holmgaard framme igen – och denna gång gick det vägen. Holmgaards nick träffade ribban, men Harder var följsam och stötte enkelt in 1–0 till Danmark.

Det innebar att Finland var piskat att göra mål för att ha en realistisk chans att nå kvartsfinal.

Med ett par minuter kvar att spela nickade Harder och Koivisto ihop intill mittlinjen. Harder blev direkt utbytt och sågs hålla en ispåse mot huvudet. Efter slutsignalen firade hon dock segern med sina lagkamrater.

Den finländska anstormningen uteblev dock. Närmare än ett hårt distansskott signerat Jenny Danielsson kom laget inte. Harders nickmål blev således matchens enda.

Detta innebär att Danmarks hopp om avancemang i allra högsta grad lever. Danmarks möte med Spanien på lördag blir helt avgörande för vilket av de två länderna som kniper en plats i kvartsfinal.

Finlands chans att nå kvartsfinal är dock helt ute efter att Tyskland besegrat Spanien med 2–0 senare under tisdagskvällen.

"Vi tryckte på och fick till slut målet. Det är en lättnad att ha vunnit matchen, och nu har vår turnering äntligen börjat. Vi ser fram emot nästa match", säger Nadia Nadim till Uefas webbplats.

"Det var en tuff match mot ett riktigt bra finländskt lag. De var väldigt kompakta, men trots det skapade vi många chanser. Vi var inte riktigt 100 procent skärpta – inklusive mig själv. Man måste även berömma Finlands försvar och målvakt", fortsätter hon.

Rättad: I en tidigare version angavs fel förutsättningar för finländskt avancemang.