Annons

Därför har tröjnummer 24 varit tabu i Brasilien

I Brasilien har tröjnummer 24 förknippats med homosexualitet.
I VM-mötet med Kamerun bar Bremer numret – det var första gången en spelare bar tröjnumret i det brasilianska landslaget.
Fotboll • Publicerad 5 december 2022
Brasiliens Bremer med tröjnummer 24.
Brasiliens Bremer med tröjnummer 24.Foto: Moises Castillo/AP/TT
Kalmar FF:s brasilianske mittfältare Romario. Arkivbild.
Kalmar FF:s brasilianske mittfältare Romario. Arkivbild.Foto: Patric Söderström/TT

El País skriver att önskan om att inte ha nummer 24 härstammar från ett populärt, men illegalt, brasilianskt lotteri som kallas för "jogo do bicho". På svenska kan det översättas till "djurens spel".

Nummer 24 i spelet motsvarar rådjuret, ett ord som på portugisiska är väldigt snarlikt en nedsättande term för homosexuella i Brasilien, enligt den spanska tidningen.

Annons

Och det är anledningen till att ingen spelare burit tröjnummer 24 i det brasilianska herrlandslaget sedan VM startade 1930.

Men nu har det alltså hänt.

När Brasilien mötte Kamerun i den sista gruppspelsmatchen i fotbolls-VM i Qatar startade Juventus mittback Bremer – med tröjnummer 24.

– Det är som vilken tröja som helst. Det viktiga är att vara här på VM, numret spelar ingen roll, sade Bremer till brasilianska UOL, enligt El País, några dagar in i Qatar.

Brasilien tog ut 26 spelare i VM-truppen och kunde således inte "hoppa över" tröjnummer 24 då Internationella fotbollsförbundets (Fifa) regler säger att de deltagande nationerna ska använda siffrorna 1 till 26.

Men i senaste Copa América (Sydamerikas motsvarighet till EM), som arrangerades i Brasilien, hoppade värdnationen från 23 till 25 – för att undvika 24.

Var konstigt

Mittfältaren Romario, i Sverige sedan 2009 och i Kalmar FF sedan 2013, känner till historien väl.

– Nu tas det emot lite bättre, det är mer accepterat, förr var det att man inte skulle ha en tröja med nummer 24, säger han till TT.

TT: Och nu har Bremer numret i VM.

– Om det här hade hänt för längesen hade de mobbat honom lite, men nu är det ingen som bryr sig. Det är accepterat, det spelar ingen roll om du är homosexuell eller inte. Förr var det mer som att det inte var accepterat.

Annons

I Brasilien blev det tillåtet med samkönade äktenskap 2013.

Romario, med tröjnummer 29 i Kalmar, lämnade brasiliansk fotboll för spel med Gais 2009 och han berättar själv om att han varit med om att spelare hoppat över tröjnummer 24.

– Jag fick lära mig att inte ha nummer 24, nu lär jag mina barn att de kan ha det, för nu är det normalt.

– Precis när jag hade flyttat till Sverige var det en i Gais som hade nummer 24. Jag och Wanderson (tidigare brasiliansk spelare i Gais) tittade på varandra och sade: "Han har nummer 24". Vi tyckte det var lite konstigt med tanke på den brasilianska mentaliteten. Sedan flyttade jag till Kalmar och då hade en spelare också nummer 24, då tänkte jag att det var vanligt. Det är bara vi i Brasilien som har de dåliga tankarna.

Undviker bussplats 24

TT: Kan du själv tänka dig att ha nummer 24?

– Min karriär är snart slut och jag vill sluta med 29, men skulle något hända så skulle jag så klart kunna ha nummer 24.

En del brasilianare tar vidskepligheten kring nummer 24 steget längre, då de till exempel undviker plats 24 på bussen, på biografen eller på teatern – eller att bo på våningsplan 24. Det finns till och med de som säger att de är 23+1 år gamla, i stället för 24, skriver El País.

– Det är dumt att tänka så, det finns några som vill påvisa sin "manlighet" och som därför undviker det, säger Romario.

TT: Till sist, hur går det för Brasilien i VM?

– Jag tror Brasilien vinner. Nu har vi en bättre väg, först har vi Sydkorea (i åttondelsfinal på måndagen) och sedan Kroatien eller Japan (i eventuell kvartsfinal). Det är bättre med Japan eller Kroatien i stället för Spanien och sedan får vi i så fall möta Argentina i semifinal.

Fakta: Samkönade äktenskap är tillåtet

Sedan 2010 får par av samma kön adoptera barn i Brasilien.

Sedan 2013 är samkönade äktenskap tillåtet.

Sedan 2019 är det olagligt att diskriminera någon på grund av sexuell läggning.

Källa: Outright International

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons