Annons

Deltagarrekord i Åhus Triathlon

Deltagarrekord och strålande väder. Årets upplaga av Åhus Triathlon blev en succé för arrangörerna.
Sport • Publicerad 17 augusti 2009
Bilder: Bosse Nilsson
Bilder: Bosse NilssonFoto: 

I fjol gick snacket om en eventuell nedläggning av Åhus Triathlon. Men årets deltagarrekord med mycket publik visar att det finns ett allmänt intresse av att hålla liv i tävlingen.

– Drygt 170 deltagare, det är nästan mer än vad vi klarar av, ler tävlingsledaren Tony "Totte" Ivarsson.

Annons

Den stora tillströmningen skedde framförallt i motionsklassen med många efteranmälningar. Men även i den yngsta klassen, minitriathlon, skedde en fördubbling av antalet deltagare jämfört med ifjol.

– Arrangemanget blir allt mer inriktat mot motionärer. Mycket handlar om att motion ska vara roligt och detta är ju förmodligen mer roligt än det ser ut, säger speakern och tidigare ordföranden i Åhus Triathlonklubb, Erik Björkman.

Han ser också en "allmän motionsvåg" som just nu breder ut sig över landet.

– Det finns ett otroligt intresse. Många stora motionsevenemang är fulltecknade i dag, menar Björkman. I tävlingsklassen på herrsidan segrade Kristian Hallsten från Malmö/Lund-klubben Triathlon Syd. Segertiden skrevs till hyfsade 1,02.

– Jo, det får man vara nöjd med, säger Kristian som fortfarande kände av sviterna från två veckor tillbaka då han kom trea på Triathlon-SM i Kalmar.

– Där kör man ju långdistans, samma distanser som i Ironman.

Åhus Triathlons sprintdistanser, 750 meter simning, 2 mil cykling och 5 km löpning, är något "mänskligare" i sammanhanget.

– Ja, det kan man säga (skratt). Men växlingen från cykel till löpning är alltid tufft, säger Kristian Hallsten.

I damklassen vann Heleneholms Louise Nilsson överlägset. Louise var faktiskt först ur bassängen, herrarna inkluderat(!).

– Jag är simmare från början så jag var lite gynnad av det, förklarar Louise.

Annons

Förutom att simningen numera avgörs i bassäng är cyklingen uppdelad i fyra varv istället för en enkel sträcka.

– Det blir mer motions- och publikvänligt. Det är också bättre ur en trafiksäkerhetsvinkel, säger "Totte" Ivarsson.

Filip Lundstedt
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons