Annons

Deltog i tävling utan slöja – pampen avgår

Ordföranden i Iranska friidrottsförbundet avgår efter att kvinnor fick delta i ett idrottsevenemang utan slöja.
"Hashem Siami (ordföranden) lämnar sin tjänst efter kontroverserna som kantade löpartävlingen som arrangerades i staden Shiraz, söder om Tehran", står det i ett uttalande som den lokala nyhetsbyrån IRNA fått ta del av.
Idrott • Publicerad 7 maj 2023
Enorma protester bröt ut efter Mahsa Aminis död. Arkivbild.
Enorma protester bröt ut efter Mahsa Aminis död. Arkivbild.Foto: Bernat Armangue AP/TT

Sedan den islamiska revolutionen 1979 är det obligatoriskt för kvinnor att bära slöja i Iran.

Bilder som har spridits från fredagens löpartävling visar några kvinnor springa utan slöja – vilket alltså har fått konsekvenser för Hashem Siami. Arrangören har även kallats till förhör av polisen för att förklara vad som gick snett, skriver åklagarmyndigheten under söndagen.

Annons

Hashem Siami hävdar att han inte hade något med arrangemanget att göra och att de utpekade utövarna inte tillhör friidrottsförbundet.

Antalet kvinnor som har vägrat bära slöja och följa landets strikta lagar har ökat sedan september förra året, då den 22-åriga Mahsa Amini dog efter att ha gripits av Irans moralpolis då hon inte ansågs bära sin huvudsjal på korrekt vis.

Amini fördes till sjukhus efter att ha segnat ner och fått vad polisen hävdar var en hjärtattack – något som bestrids av 22-åringens familj, som hävdar att hon utsatts för kraftigt våld mot huvudet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons