Annons

"Det blir ingen cykelboom av Bragdguldet"

CYKEL KRISTIANSTAD Tro inte att det blir någon cykelboom i Sverige bara för att Susanne Ljungskog fick bragdguldet. Det krävs mer än så – till exempel att förbundet börjar stötta småklubbarna.
Sport • Publicerad 6 december 2002

Orden kommer från Thomas Dahlberg, ordförande i Kristianstads cykelklubb.

– Utan stöd från förbundet, och utan fler ideella krafter så lär vi inte få fler ungdomar att börja cykla, konstaterar Thomas Dahlberg.

Annons

I gårdagens Kristianstadsbladet uttryckte cykelentusiasten Thomas Nilsson, engagerad i Skånes cykelförbund, sin förhoppning om att bragdguldet till VM-segraren Susanne Ljungskog skulle få en positiv spin-offeffekt ute i landets cykelklubbar. Men att enbart bragdguldet skulle leda till en cykelboom ser Thomas Dahlberg som en naiv tanke.

– Man måste se baksidan också. Cykel är en jobbig sport, det är inte många som orkar satsa så mycket som krävs för att bli bra i cykel. Det är också en dyr sport, vilket gör att bara ett visst klientel har råd att hålla på med cykel, säger Kristianstad CK:s ordförande.

Många klubbar stupar inte heller på lågt intresse för cyklingen – utan på bristen av ideella krafter. Cykel är en sport som kräver engagemang och ledare som är beredda att lägga mycket tid utan att få något betalt.

Och sådana ledare är inte lätt att hitta.

För att locka nya cyklister krävs det också ett samarbete mellan förbund och klubbar. Det samarbetet tycker Thomas Dahlberg är dåligt i dag – både från Svenska cykelförbundets och Skånes cykelförbunds sida.

– Bara som exempel: Vi i Kristianstad arrangerade en stor tredagarstävling här som en del i cupen, ett fantastiskt arrangemang, som krävde oerhört mycket arbete av medlemmarna. Men nu vill förbundet inte ge oss full cupstöttning, de vill ha cupen i mellansverige nästa år – och då orkar vi inte arrangera tävlingen en gång till, inte om vi inte får gehör uppifrån, säger Thomas Dahlberg.

– Jag tycker inte det känns som om vi får stöd av förbundet över huvud taget. Jag menar, steg ett om man ska försöka rekrytera nya ungdomar till sporten är att synas och höras. Och det gör man på ett sådant arrangemang, som får rejält med uppmärksamhet i media.

Men ändå, Ljungskogs bragdguld var ju något positivt kring cyklingen, som annars mest fått uppmärksamhet kring dopning på senare år?

– Visst är det positivt, och jag unnar Susanne Ljungskog bragdguldet av hela mitt hjärta. Men om jag ska vara ärlig: Det slag i ansiktet som dopningsavslöjandet av Niklas Axelsson innebar på alla cyklister i Sverige, det repareras inte av ett lättglömt bragdguld.

Hur tror du man skulle få igång en cykelboom då?

– Genom att klubbarna syns mer. Fler GP-lopp, korta sprintlopp på cykel, mitt i städerna till exempel. Jag har en dröm om ett GP-lopp med fyra cyklister som går mitt i Kristianstad, över Västra och Östra Storgatan... Det skulle verkligen vara något som väckte uppmärksamhet!

Av Cecilia Isberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons