Annons

Det blir norsk show i Värmland

Om en dryg vecka invaderas Värmlandsskogarna av hundratusentals rallyfantaster, varav de allra flesta pratar norska. Det är nämligen dags för Petter Solberg-show och Uddeholm Swedish Rally, rond två i Rally-VM.
Sport • Publicerad 28 januari 2004
Den regerande världsmästaren Petter Solberg är Norges populäraste idrottsman.BILD: TOMMY SVENSSON
Den regerande världsmästaren Petter Solberg är Norges populäraste idrottsman.BILD: TOMMY SVENSSONFoto: 

Rallyintresset i Norge har formligen exploderat sedan Petter Solberg körde hem VM-titeln i höstas. Som ett brev på posten kom också titeln Norges populäraste idrottsman och nu är Solberg kultförklarad. När det så är dags för "hemmatävlingen" är intresset på kokpunkten.

– Fyra av fem telefonsamtal till rallyts presscenter är från norsk media, intresset är enormt, konstaterar presschefen Håkan Thonér.

Annons

– Men det är inte bara från Norge man visar intresse. I fjol hade vi tjugosju olika TV-bolag som följde rallyt och i år blir det ännu fler.

Inte bara media vill följa Solbergs framfart i Värmlandsskogarna, även vanligt folk vill få en skymt av honom och hans blå Subaru. Från hemstaden Spydberg kommer naturligtvis ett jätteuppbåd av folk. Bland annat Solbergs värmländska fru Pernilla, född Walfridsson är engagerad.

– Pernilla kommer med tio fullastade bussar med totalt 450 personer från Spydberg, som alla vill följa Solberg till seger, berättar Thonér.

Med den här publikinvasionen ställs det ännu hårdare säkerhetskrav längs specialsträckorna. Krav som arrangörerna jobbat stenhårt med sedan många år tillbaka.

– Vi vill försöka samla publiken på färre och säkrare platser än vad som varit fallet tidigare.

– Dels ett säkerhetskrav, men målsättningen är även att underlätta och förbättra så att vi kan motivera publiken att komma tillbaka.

Publikställe som klassas som A, har stora parkeringsplatser, läktare, servering och speaker som ger kontinuerlig information. B-kategorin har inga läktare och även lite av den andra servicen saknas. Till sist finns även kategori C.

– Till denna visar vi den typ av rutinerad rallypublik som vill klara sig själv. Ingen direkt service utan är enbart för de riktiga entusiasterna!

En förhoppning är att stora delar av publiken ska slussas in på anvisade platser och därmed få bättre flyt på trafiken.

Ett av de absolut största problemen rallyt brottas med, är att vägarna i Värmland korkas igen och det blir mer eller mindre omöjligt att ta sig fram mellan specialsträckorna. Nu hoppas man att åtgärderna ska underlätta trafikflödet.

Annons

Vädret ser bättre ut än på många år. De senaste åren har rallyt drabbats av problem med för lite snö och blidväder. Nu ser det bättre ut.

– Vägarna är jättefina och kantas av bortemot halvmeterhöga snövallar. Håller bara kylan i sig, kan jag utlova ett kanonrally, lovar Thonér.

Tommy Svensson

RALLY KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons