Annons

Kritiserade Diamond League-regeln blir kvar

Den starkt kritiserade regeln om att bara den sista omgången i vissa grenar räknas införs permanent i Diamond League till nästa säsong.
Friidrott • Publicerad 4 december 2020
Det är inte säkart att längsta diskuskastet räcker till seger för Daniel Ståhl. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Diamond League görs om igen, vilket bland annat innebär att man inför den omtvistade regeln om att bara den sista omgången i längd, tresteg, kula, spjut och diskus avgör vem som vinner tävlingen.

Om det bästa resultat görs i de tidigare omgångarna räcker det alltså inte till seger. Regeln testades i år och möttes av mycket kritik.

Annons

– Om Daniel Ståhl sätter världsrekord på Stockholm Stadion i andra omgången, men blir trea i tävlingen. Varför det? Vill publiken att den som sätter världsrekord inte vinner tävlingen? Varför? Varför gör vi det så komplicerat?", säger Vesteinn Hafsteinsson till Radiosporten.

"Det är lotteri"

Svenska längdstjärnan Khaddia Sagnia blev offer för den nya regeln i Diamond Leagues säsongsavslutningen i Doha tidigare i år. Hon stod för längdhoppstävlingens näst längsta hopp – men det blev bara en tredjeplats.

– Det är lotteri, helt seriöst. Men samtidigt får jag väl se det som att på mästerskap ska man kunna prestera i varje hopp. Så det är väl bara att ta med sig det, jobba vidare och komma tillbaka starkare. Det finns liksom ingenting mer att säga om det, sade hon till SVT då.

Fler galor

Diamond League meddelar också att diskusen är tillbaka på tävlingsprogrammet. Efter att ha reducerat antalet grenar inför 2020 återgår man till ett fullt program med 32 olika grenar nästa år, skriver Diamond League i ett pressmeddelande. Andra grenar som nu är tillbaka på programmet är 200 meter, 5 000 meter, 3 000 meter hinder och tresteg.

Diamond League, som i år dessutom blev rejält bantad med anledning av coronapandemin, siktar på 13 galor som leder fram till en tvådagarsfinal i Zürich i september. Varje grenvinnare i finalen belönas med 30 000 dollar (cirka 250 000 kronor).

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons