Annons

Djokovic kan bli historisk herrvinnare

Det kommer att skrivas tennishistoria på Roland Garros i eftermiddag. Novak Djokovic kan bli den förste manliga spelaren att ta 23 grand slam-titlar.
Casper Ruud kan ta sin och Norges första.
Tennis • Publicerad 11 juni 2023
Novak Djokovic tackar högre makter för semifinalsegern i Paris. Idag kan han bli en historisk vinnare i Franska mästerskapen.Foto: Thibault Camus/AP/TT

Finalen i Franska mästerskapen är serben Novak Djokovics 34:e i grand slam och Casper Ruuds tredje.

Djokovic delar just nu titelrekordet på herrsidan med gruskungen Rafael Nadal på 22. Spanjoren kunde inte komma till Paris-turneringen i år, som han vunnit 14 gånger, på grund av skador och har under turneringen opererats för att försöka rädda sin karriär. I stället blir det nu Djokovic som kan ta rekordet på Nadals "hemmaplan".

Annons

– Jag har möjlighet att ta hem ytterligare en grand slam-titel. Jag har haft stor tur i de flesta matcher i turneringarna som jag spelat de senaste åren och det kan skrivas historia. Jag gillar känslan, det är ett privilegium, sade Djokovic efter att ha slagit ut världsettan Carlos Alcaraz i semifinalen.

Kan bli först till tre

De enda som har uppnått 23 grand slam-titlar i tennis är Serena Williams, som har 23, och Margaret Court, som har 24.

Den 36-årige Djokovic tog sin första titel 2008 i Australian Open, som han vunnit tio gånger. Han har sju från Wimbledon, tre i US Open och två i Franska mästerskapen – från 2016 och 2021.

En seger över Casper Ruud innebär också att Djokovic blir den förste mannen att ta tre titlar i varje grand slam-turnering.

Inte tagit ett set

Den 24-årige norrmannen har varit i grand slam-final två gånger tidigare, i Franska mästerskapen i fjol (förlust mot Nadal) och i US Open i fjol (mot Alcaraz).

Han slår rejält ur underläge då han aldrig ens tagit ett set mot Djokovic i deras fyra tidigare möten.

– Jag måste se till att ha en bättre spelplan nu. Och ska jag ha någon chans mot honom måste jag spela mitt bästa spel, mitt A-spel och den högsta nivån jag nånsin spelat, sade Ruud.

Ruud slog ut tysken Alexander Zverev i semifinalen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons