Annons

Fagervall: Allvarligare än det vi håller på med

Djurgården slog Leksand med 4–2 och ångar på i bottenstriden. Men efter matchen pratade Djurgårdens tränare Joakim Fagervall om kriget i Ukraina:
Ishockey • Publicerad 10 mars 2022
Mitt under Djurgårdens kamp för att hänga kvar i SHL har tränaren Joakim Fagervall viktiga tankar om kriget i Ukraina.
Mitt under Djurgårdens kamp för att hänga kvar i SHL har tränaren Joakim Fagervall viktiga tankar om kriget i Ukraina.Foto: Paul Wennerholm/TT

Djurgården vann sin femte match på de senaste sex omgångarna när de besegrade Leksand efter en stark insats. Det är mycket som ser bra ut i Djurgårdens kamp för att hänga kvar i SHL.

Men efter matchen bjöd Djurgårdens tränare, Joakim Fagervall, på tvära kast i tankarna när han fick en fråga om sin syn på situationen i Ukraina. Plötsligt visade han ett ovanligt stort samhällsengagemang utanför hockeyn.

Annons

– Den tiden jag inte lägger ner på hockeyn ägnar jag åt det här eländet. Jag brukar inte jobba så mycket med telefonen, men nu är det fler timmar än normalt, säger Joakim Fagervall.

Sett krigets elände

Han har tidigare gjort FN-tjänst i forna Jugoslavien och Libanon och därmed sett krigets elände närmare än många andra i Sverige. Nu berörs han mycket starkt av vad som sker i Ukraina.

– Det är tragiskt att vi 2022 inte kommit längre ändå, säger Joakim Fagervall och berättar att han har tagit upp i detta ämne med spelarna i laget.

– Vi pratar en del om det. Det är en aktuell fråga. Det är inte bara hockey. Det finns ett liv utanför det här också. Detta är allvarligare än det vi håller på med.

Dessa samtal uppskattas också av spelarna, enligt Joakim Fagervall.

– De som valt att prata om det tycker att det är skönt. De frågar om, vad, varför. Många är unga grabbar. De har inte så stor erfarenhet. Men det har ingen av oss i Sverige.

Nyttig distans

Joakim Fagervall menar att samtalen om situationen i Ukraina också kan bidra till att spelarna i hans lag får en nyttig distans till den hårda bottenstrid som Djurgården nu befinner sig i:

– Man får ett perspektiv att man inte behöver vara rädd för det vi håller på med, snarare att man ska våga spela och njuta av det vi håller på med. Det finns andra saker att vara rädd för.

Han fortsätter:

– På alla sätt kommer man nära varandra i dessa situationer. Alla har ju en gemensam agenda i detta. Det finns inte någon i världen som tycker om det här. Alla människor kan förenas på något sätt och verkligen visa och ta avstånd från detta. Jag vet inte om det påverkar oss hockeymässigt. Men man måste reflektera kring detta.

Annons

Mitt i alla detta ska Djurgården nu fokusera på lördagens match mot Örebro som sedan blir ett avstamp mot tisdagens oerhört spännande match mellan Djurgården och Malmö. Två lag i bottenstriden och med Joakim Fagervalls tränarhistoria i båda lagen.

– Jag kommer inte att kommentera den matchen. Jag tittar bara på Örebro-matchen, säger Fagervall.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons