Annons

Djurgården klart för Europa: "Otroligt stolt"

Ett solomål av Magnus Eriksson ordnade 1–0-seger mot Häcken. Djurgården slutar trea allsvenskan.
Fotboll • Publicerad 4 december 2021
Magnus Eriksson firar segermålet.Foto: Thomas Johansson/TT

Det var snövallar vid sidan av planen, några minusgrader och stundvis en isande vind på Bravida Arena.

Men gästerna var heta från start och hungriga på att kvalificera sig för Europaspel 2022.

Annons

Djurgårdens mittfältsstjärna Magnus Eriksson tyckte att han gjorde säsongens sämsta match i förlusten mot Varberg förra helgen. Nu mot Häcken hade han en privat uppvisning i tolfte minuten.

Efter att Djurgården stulit bollen högt upp dribblade Magnus Eriksson förbi och mellan fem Häckenspelare. Sedan petade han behärskat in 1–0 med vänsterfoten.

– Det är inte varje dag Eriksson gör sådana mål. Så det var väl kul. Vi vet vad som gör Djurgården bra. Vi har dragit tillsammans hela året och det är en fantastisk grupp att vara en del av, säger Magnus Eriksson till Discovery plus.

"Väldigt tacksam"

Efter Djurgårdens tidiga ledningsmål blev det en försiktig och ganska defensivt inriktad fotboll. Inget av lagen skapade särskilt mycket framåt.

1–0 var precis vad Djurgården behövde för att sluta som sämst trea i tabellen. Men en kvittering hade kunnat bli väldigt kostsam.

Efter segern i den 30:e och sista matchen i 2021 års allsvenska summerar Djurgårdens sportchef Bosse Andersson:

– Jag är väldigt tacksam över att vi fixar en Europacupplats utifrån förutsättningarna i dag. Sen kan man alltid vrida på det. Med tre omgångar kvar hade vi allt i egna händer. Men jag är otroligt stolt över vad ledarna och spelarna har utfört och att vi har säkrat Europaspel.

Misslyckad säsong

Häcken avslutade allsvenskan med sin tolfte förlust. Hisingslaget har bara vunnit nio matcher och den slutliga tolfteplatsen är långt ifrån vad de flesta väntade sig när allsvenskan sparkade igång.

– Vi har förlorat fler matcher än vad vi har vunnit, och det var såklart inte vad vi hade som ambition före säsongen, säger Häckens sportchef Martin Ericsson.

TT: Vilka ser du som de främsta förklaringarna till att det inte har gått bättre?

Annons

– Det finns alltid en väldig massa olika förklaringar. Vi har haft mycket skador och avstängningar som har gjort att det varit en enorm omsättning i startuppställningen. Viktiga bärande spelare som Erik Friberg och Rasmus Lindgren har inte kunnat spela så mycket, säger Martin Ericsson och fortsätter:

– Vi sålde Daleho Irandust och Martin Olsson när vi insåg att vi inte skulle nå det resultat i år som vi ville. Vi har haft ett tränarbyte som har gett oss en boost, men vi har inte lyckats hålla stabiliteten som grupp. Kontinuiteten har saknats.

Men BK Häckens fotbollssäsong är inte slut när herrlaget nu går på semester. Det återstår två matcher för damerna i Champions League: Mot Bayern München hemma på Hisingen på torsdag och mot Lyon borta i veckan därpå.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons