Annons

Domarchefen: "Varningarna kommer att sjunka"

Allsvensk premiär utan publik betyder en knäpptyst arena.
Något som gör att det hårda språk som ofta används kommer att höras väldigt väl.
Fotboll • Publicerad 13 juni 2020
Domarchefen Stefan Johannesson ska för första gången på 19 år inte döma allsvenskan i år. Arkivbild.
Domarchefen Stefan Johannesson ska för första gången på 19 år inte döma allsvenskan i år. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren/TT

Hårda kamper på planen skapar heta känslor, som i sin tur kan resultera i hårda ordväxlingar. Något som vanligtvis döljs i publikljudet.

Men när publiken saknas kommer det att bli väldigt tydligt vad som sägs. För spelare, domare och tv-tittare.

Annons

– Jag tror att antalet varningar kommer att sjunka. Eftersom att alla vet att allting hörs tror jag man kommer att tänka på det. Det kanske är någon i början som inte gör det, säger Stefan Johannesson, domarchef på Svenska fotbollsförbundet.

Tänka sig för

Johannesson menar att spelare och domare kommer att behöva tänka sig för under de publikfria matcherna.

– Jag tror att både spelare och domare gömmer nog sig lite bakom den ljudkulissen som brukar vara. Spelare och domare kan vara ganska grova mot varandra om det bara är mellan oss. Men så fort någon hör då måste du varna för olämpligt uppträdande. Nu kan man inte säga att det var mellan han och mig. För nu kommer alla på planen att höra.

Färre filmningar

Johannesson tror också att vi kommer att få se färre filmningar denna säsong.

– Normalt sett har du publiken i ryggen när du ligger ner och ska försöka filma dig till något. Nu kanske det blir att man känner sig lite dum. "Vad ligger jag här för", säger Johannesson.

Även om publiken ofta kan påverka domarna mer eller mindre tror inte Stefan Johannesson att det blir lättare för domarna den här säsongen.

– Du kanske får ett ärligare spel och att det blir lättare genom det. Men sen har du andra utmaningar. Det är otroligt svårt att vara kvar i nuet hela tiden i en match utan publik. Det är svårt att hålla fokus när det känns så himla annorlunda. Därför är det bra att vi har headset så att domarna kan prata med varandra och vi säger det till domarna nu att håll fokus och peppa varandra.

Fakta: Premiäromgången i allsvenskan 2020

Herrallsvenskan, omgång 1:

Söndag 14 juni:

12.00 Sirius–Djurgården

14.30 IFK Norrköping–Kalma

14.30 IFK Göteborg–Elfsborg

17.30 Örebro–AIK

17.30 Hammarby–Östersund

Måndag 15 juni:

19.00 Falkenberg–Häcken

19.00 Helsingborg–Varberg

19.00 Malmö FF–Mjällby

Källa: Svensk elitfotboll (Sef)

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons