Dominerande Nederländerna klart för åttondel

Ett övertygande Nederländerna besegrade Österrike med 2–0 och är därmed klart för åttondelsfinal.
Fotboll • Publicerad 17 juni 2021
Nederländerna är klart för åttondelsfinal.
Nederländerna är klart för åttondelsfinal.Foto: Peter Dejong/AP/TT

De orangeklädda tog kommandot redan från första stund och den österrikiska defensiven fick jobba hårt. Kanske blev det lite väl hårt för efter tio minuter fick Nederländerna en straff sedan David Alaba stämplat Denzel Dumfries precis på straffområdeslinjen. Memphis Depay förvaltade straffen genom att göra sitt 27:e mål i landslagströjan.

– Straffen är mitt fel, det är bittert, säger Alaba i sändningen efter matchen.

Depay var inte färdig med Österrike där. Tillsammans med Gini Wijnaldum styrde han Nederländernas offensiv, men 2–0 kom från en helt annan fot. I mitten av den andra halvleken kom Donyell Malen helt fri med målvakten, men i stället för att skjuta själv, passade han Denzel Dumfries, som kunde stänka in 2–0, hans andra mål i turneringen och i landslaget.

Österrike kämpade på, men de farliga målchanserna uteblev och österrikarna tvingades lämna Johan Cruijff Arena mållösa.

Hoppet om slutspel är dock inte ute för Österrike: vinst i nästa match, mot Ukraina på måndag, skulle betyda att man gör Nederländerna sällskap i åttondelsfinalen.

– Jag är stolt över laget – vi visade hjärta. Vi spelade inte lika bra den sista tredjedelen av matchen som vi hade velat, säger Österrikes David Alaba.