Annons

Dopningsprover från Sotji-OS ska granskas

Dopningsprover från OS i Peking och London är nu färdiggranskade och fler än 130 dopningsstraff har utdömts.
Nu är det dags att göra omtester av OS i Sotji.
Dopning • Publicerad 10 december 2020
Nu ska dopningstester från OS i Sotji testas om för att se om man kan upptäcka dopningsfall. Arkivbild.
Nu ska dopningstester från OS i Sotji testas om för att se om man kan upptäcka dopningsfall. Arkivbild.Foto: Matt Dunham/AP/TT

Det är International Testing Agency (ITA) som ska göra omtesterna från vinter-OS 2014, uppger AFP och sajten Insidethegames. De ska vara klara i mitten av 2021 så att eventuella bestraffningsprocesser ska hinna bli klara före OS i Peking i februari 2022.

Det var efter OS i Sotji som den stora dopningsskandalen i Ryssland avslöjades, att landet bedrivit ett omfattande och statsstött dopningsprogram. Det inkluderade utbyte av dopningsprover under OS i Sotji. Skandalen ledde till att ryssarnas dopningsprover i Sotji omtestades.

Annons

– ITA ska nu utöka omtesterna till alla nationaliteter och i första hand testa mer än hälften av dopningsproverna, säger ITA.

ITA säger att analysmetoderna av dopningstester har förbättrats de senaste åren, särskilt när det gäller att spåra anabola steroider och hormoner, som gör det möjligt att upptäcka dopning som inte kunde spåras under OS i Sotji.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons