Dottern: Fel "Guds hand"-tröja auktioneras ut

I onsdags kom nyheten om att Maradonas skandaltröja, från "Guds hand"-målet i VM 1986, kunde säljas för 50 miljoner kronor.
Men nu hävdar Maradonas dotter att tröjan i fråga är fel.
Fotboll • Publicerad 8 april 2022
Det här är tröjan som är till salu och som uppges vara den som Diego Maradona bar när han gjorde "Guds hand"-målet mot England i VM 1986.Foto: Jon Super/AP/TT

Tröjan, som uppges vara den som Diego Maradona bar under den andra halvleken i kvartsfinalen mot England i VM 1986, ska auktioneras ut efter att ha varit utlånad till fotbollsmuséet i Manchester de senaste 20 åren och prislappen förväntas landa på upp emot 50 miljoner kronor.

Men enligt Maradonas dotter Dalma Maradona har tröjan förväxlats – till den tröjan som Maradona bar i den första halvleken.

– Det är inte den. Jag vill inte säga vem det är som har den, för det är galet. Han (Maradona) har sagt det: 'Hur skulle jag kunna ge honom mitt livs tröja?', säger hon.

Tröjan som är till salu ägs av den engelska före detta fotbollsspelaren Steve Hodge, som ska ha bytt tröja med Maradona efter matchen, och auktioneras ut av firman Sothebys. En talesperson för firman tillbakavisar påståendet om att det är fel tröja.

– Innan vi lade ut den till försäljning gjorde vi omfattande och vetenskapliga efterforskningar, för att försäkra oss om att det var den tröja som Maradona bar i halvleken då han gjorde två mål, säger hon.

Tröjan har också hängt i museet i Manchester och har setts av oräkneliga personer, konstaterar hon.

– Ingen har någonsin anmärkt på att det är fel tröja.

Den argentinske fotbollsikonen bar tröjan då han gjorde två mål mot England. Det första noterades som ett nickmål, men bollen tog egentligen på handen – utom synhåll för domaren.

Efteråt sade Maradona att målet kom till med hjälp av "Guds hand". Argentina vann matchen med 2–1 och tog senare VM-guld.