Annons

Halfvarsson tvåa – Poromaa diskad

Calle Halfvarsson avancerar i Tour de Ski.
Svensken blev tvåa i den klassiska sprinten och är nu tvåa i totalen.
Däremot diskvalificerades William Poromaa och får ett tidsstraff på tre minuter.
Längdskidor • Publicerad 6 januari 2023
Calle Halfvarsson blev tvåa efter Johannes Høsflot Klæbo.
Calle Halfvarsson blev tvåa efter Johannes Høsflot Klæbo.Foto: Alessandro Trovati/AP/TT

Vilken dag det blev för Calle Halfvarsson. Svensken vann sitt kvartsfinalheat i stor stil och imponerade även i semifinalen där han blev tvåa bakom norske dominanten Johannes Høsflot Klæbo.

Den historien upprepade sig i finalen.

Annons

Calle Halfvarsson fortsatte att imponera och gjorde ett försök att rå på Klæbo på upploppet. Det klarade han inte av men det blev likväl en succéartad andraplats för svensken. Johan Häggström slutade på femte plats.

"Mycket vill ha mer"

– Jag hade en bra känsla inför finalen och i dag kändes Klæbo inte oslagbar. Jag hade jättebra skidor och bra form och jag tänkte att det nog kommer att bli spännande. Men han är lite för skicklig och han får några viktiga meter in på upploppet, säger Halfvarsson.

Med två etapper kvar att åka har Halfvarsson nu avancerat till andra plats i sammandraget och är 58 sekunder upp till ledande Klæbo.

– Det blir svårt så klart. Han (Klæbo) vinner varenda etapp på touren och är i fortsatt väldigt bra slag, säger Halfvarsson.

Han fortsätter:

– Det skulle vara om man tog inte lite på honom i morgon och har max 30 sekunder inför sista dagen. Då ska han göra en ganska dålig backe och jag en bra backe, då är det möjligt. Men det är mycket om och men och hade... vi får se vad det blir av det, säger Halfvarsson.

Poromaa diskad

William Poromaa, som var sexa i Tour de Ski-sammandraget inför fredagen, hade däremot en tung dag. I kvalet bröt han staven i början av upploppet. Han fick ta sig i mål med bara en fungerande stav och svor och ruskade på huvudet när han kom in över mållinjen.

Visserligen tog han sig vidare till kvartsfinal med 18:e bästa tid. Men där tog det stopp. Poromaa fick ett gult kort och rankades som sist i sitt heat efter att han stötte in i fransmannen Jules Chappaz som föll.

– Det var dåligt och sedan hände incidenten med fransmannen så jag kände väl direkt att det skulle bli gult kort. Det var lite surt, säger han.

– Jag kollade bak och det är klart att det är på gränsen men jag tycker att jag borde ha tagit mig in. Men nej, så var inte fallet, fortsätter Poromaa.

Annons

Efter tävlingen diskvalificerades han efter att ha fått två gula kort. Den första incidenten var i början där han bedömdes ha skejtat.

Sverige har inte lämnat in någon protest mot beslutet.

– Det är ett hårt beslut men dessvärre går det väl inte att lämna in en protest, säger Anders Högberg, herrtränare i landslaget.

"Ödesdigert"

Poromaa får fortsätta Tour de Ski men med ett tidstillägg på tre minuter.

– Det är så klart ödesdigert för honom och det är ett jättetufft läge. Jag har inte pratat med William sedan beslutet kom men jag kan tänka mig att det är deppigt, säger Högberg.

Erik Rosjö, Oskar Svensson och Anton Persson tog sig inte heller vidare från kvartsfinalen.

Fakta: Så fortsätter Tour de Ski

Etapp 6, lördag: Val di Fiemme, 15 kilometer, masstart, klassisk stil, damer och herrar (11.45/13.30).

Etapp 7, söndag: Val di Fiemme, 10 kilometer, masstart, fri stil (finalklättring), damer och herrar (11.00/12.45).

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons